Претрага
Претрага
Close this search box.

Sergej je virtuoz na violini, iza sebe ima deset solističkih koncerata, a priželjkuje karijeru kakvu ima Milenković

Foto: Privatna arhiva
Sergej Skeledžija je trinaestogodišnjak iz Novog Sada, koji je sa nepunih 5 godina počeo da svira violinu. Ove godine je ubrzanim napredovanjem završio 5. i 6. razred Osnovne muzičke škole, a za mesec dana postaće redovan đak prvog razreda Srednje muzičke škole “Isidor Bajić” u klasi profesora Vitalija Gulijčuka.
Mladi virtuoz iza sebe ima preko 40 osvojenih prvih nagrada i zvanja Laureata na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Pohađao je mnoge majstorske kurseve kod eminentnih profesora kao što su Tatjana Balašova iz Rusije, Arkadija Vinokurov iz Austrije, Irine Jašvili iz Turske, a ove godine je imao čast da bude izabran kao jedan od najmlađih polaznika Master klasa našeg čuvenog violiniste Stefana Milenkovića.
Sergej je bio na master klasu Stefana Milenkovića; foto: Privatna arhiva
-Bilo je odlično! Master klas kod profesora Stefana je bio veoma zanimljiv, pogotovo za mene, jer se po prvi put susrećem sa seminarom koji je organizovan na ovakav način. Tokom ovog dvonedeljnog seminara ,koji je održan u Čačku, imali smo raznovrsne aktivnosti- jutarnje fizičke vežbe, individualne časove, grupne časove, časove teorije kao i jogu- istakao je virtuoz za NS Uživo.
Sergej je rekao da je od Stefana naučio mnogo korisnih stvari, od komunikacije sa publikom i priprema za sam nastup uz pomoć vežbi disanja i meditacije, kako bi rasterećeni izašli na scenu bez treme.
U slobodno vreme voli duge vožnje biciklom i zaljubljenih je u akvaristiku koju proučava. Voli da slaže i Rubikove kocke.
Foto: Privatna arhiva
-Imam preko dvanaest različitih vrsta kocki koje mogu veoma brzo da složim- ispričao nam je Sergej.
Bio je solista na koncertu orkestra Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, a išao je i na turneju sa Zrenjaninskim kamernim  orkestrom. Ove godine je održao svoj deseti jubilarni solistički koncert.
-Za svaki poduhvat potrebno je svakodnevno vežbanje po nekoliko sati kako bih što bolje mogao da se predstavim na takmičenjima i nastupima. Iskreno se nadam da će se sva takmičenja u inostranstvu koja su zbog situacije sa kovidom bila pomerena za godinu dana održati na jesen, a do tada održavam takmičarski program i pored toga učim nove
kompozicije za neke nove poduhvate- rekao nam je Sergej.
Mladi virtuoz iza sebe ima preko 40 osvojenih prvih nagrada i zvanja Laureata na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.
-Želja mi je da jednog dana postanem poznati violinista kao što je i Stefan Milenković i da nastupam u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom sveta- otkrio nam je Sergej.
Ivona Karan

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
VericaP
03.08.2021 12:45

Drago mi je da se vaša redakcija bavi predstavljanjem uspešnih mladih umetnika. Posebno mi je drago što ste obratili pažnju na Sergeja koji je odavno zaslužio da se o njemu piše! Napredak koji je taj dečak za svega nekoliko godina bavljenja muzikom postigao je prosto neverovatan, njegov poslednji solistički koncert je repertoarom i zavidnim interpretatorskim umećem na mene ostavio toliko snažan utisak da se pitam da li je uopšte moguće da neko sa 13 godina ima tako duboko poimanje dela koje izvodi. Mogu da kažem samo Bravo Sergej i samo napred!

Gost
Tikicca
03.08.2021 14:22

Da je vuše takve omladine, svet bi bio lepši

Povezane vesti