Претрага
Претрага
Close this search box.

Umetničko delo kao dokument vremena – na poklon Galeriji matice srpske

Da umetnost i umetnici ne miruju ni u vreme svetske pandemije pokazuje i prošlo nedeljni poklon koju je Galerija Matice srpske dobila od Novog Кolektivizma (New Collectivism), grupe slovenačkih umetnika koju čine Dejan Кnez, Miran Mohar, Darko Pokorn i Roman Uranjek.

Oni si Galeriji poklonili poster Novi svetski poredak (New World Order, 98 × 68 cm) inspirisan aktuelnom pandemijom koronavirusom.

Rad je nastao 25. marta 2020. godine a deo je njihovog uverenja da kao umetnici moraju biti u toku s aktuelnim trenutkom, kao dokumentaristi odnosno hroničari, te da je dizajn pravi medij za izražavanje kritičkog stava. Smatrajući da se nalazimo u istorijskom trenutku napravili su plakat kao refleksiju na aktuelna zbivanja u čitavom svetu, a zatim i seriju fotomontaža izlaganja tog plakata po svetskim gradovima.

Ovim radom oni su samo potvrdili da je unutar grupe Novi kolektivizam dizajn bio i ostao jako važan segment njihovog vizuelnog identiteta. Njihov najpoznatiji rad, iz perioda bivše Jugoslavije bio je plakat za Titovu štafetu 1987. godine, a kasnije tokom oružanih sukoba u Sloveniji devedesetih godina napravili su plakat koji tokom deset dana lepili po Ljubljani.

Ovom akcijom oni samo nastavljaju umetničke reakcije na aktuelna istorijska zbivanja.
Dizajn plakata Novi svetski poredak sa sertifikatom poslali su na adrese nekoliko svetskih muzeja s kojima sarađuju i čiji rad cene, a jedan od prvih stigao je na adresu Galerije Matice srpske. Mi im se na tome najtoplije zahvaljujemo jer verujemo da umetnost i umetnici kroz svoje stvaralaštvo uvek ostavljaju najbolji trag, odnosno jedinstvenu sliku o osobenostima vremena u kome nastaju, a trenutak u kome živimo zaista je poseban za čitavo čovečanstvo.

“Za nas kao ustanovu kulture, ovaj poklon je podsticajan jer pokazuje da i u ovako kompleksnim i teškim vremenima nije sve stalo – umetnici stvaraju, muzejske kolekcije se uvećavaju i samim tim mi svi (p)ostajemo hroničari i baštinari trenutka u kome živimo.”, navodi se u saopštenju Galerije matice srpske.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti