Претрага
Претрага
Close this search box.

UNESKO LISTU OBOGATILA I SRPSKA ATINA Evo zašto se naš grad našao na njoj, a šta može da nam donese govori Petar Đurđev

Foto: nsuzivo.rs/Pixabay/EPK/V.Velicković/V. Veličković/Ilustracija

Novi Sad bio je prva izabrana Evropska prestonica kulture u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Cilj ove titule je očuvanje i promovisanje raznolikosti kultura u Evropi, isticanje zajedničkih karakteristika koje dele i podsticanje doprinosa kulture dugoročnom razvoju gradova. Nepunih godinu dana od završetka cele godine ispunjene kulturno-umetničkim programom, u Srpsku Atinu stiglo je novo odlikovanje- grad je svrstan na UNESKO listu.

Na Svetski dan gradova, 31. oktobra, Novi Sad je pristupio jedinstvenoj Mreži UNESKO kreativnih gradova sveta, objavio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

-Mislim da treba da budemo ponosni što smo ušli u kategoriju novih i digitalnih umetnosti. Ne treba da zaboravimo ni nagradu Meline Merkuri, ni EPK. Lakše ćemo moći da konkurišemo i nastavimo da gradimo u Distriktu i razvijamo kulturu. Ranije ne bismo mogli da zamislimo da će Stefan Milenković nastupati u Stepanoviću na otvaranju kulturne stanice- reči su prvog čoveka Grada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada, istakao je za naš portal da je dobijanje novog priznanja potvrda decenijske politike na polju zaštite kulturnog nasleđa koje je vidljivo u Novom Sadu.

-Brojni obnovljeni spomenici kulture, zaštićena nova područja, revitalizacija pojedinih delova grada, najbolje govori da je struka vodila glavnu reč uz podršku gradskih vlasti i da je došlo do sjajnih rezultata da je Novi Sad prepoznat kao jedan od važnijih gradova u ovom delu Evrope, koji se na sve načine stara za očuvanje i promociju svog bogatog kulturnog nasleđa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

On je naveo da je ovo potvrda dobrog rada svih kulturnih poslanika u gradu, ustanova kulture i svih pojedinica koji pokušavaju da unaprede kulturni život.

-Ovo je sve zajednički napor, kao što je i titula Evropske prestonice kulture skrenula sve pažnje na Novi Sad. Gledajući iskustva gradova koji su bili nosioci titule Evropske prestonice kulture, mislim da ćemo u sledećim godinama imati veliku posetu, jer Novi Sad zaista ima šta da ponudi svim posetiocima bez obrzira na uzrast i interesovanja- zaključio je naš sagovornik.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti