Претрага
Претрага
Close this search box.

VIKEND PREDAH: Peščana plaža jezera Provala vas čeka ovog leta

backidvor.rs

Te davne 1926. godine reka Dunav odlučila je da se poigra sa prirodom i stvori nam mali raj na svojoj levoj obali nedaleko od sela Vajska. Ta odluka reke Dunav da probije nasip stvorila nam je jezero Provalu kakvo danas poznajemo.

vojvodina.travel

Po nastanku ovo predivno jezero Vojvodine pripada rečnim jezerima, dugačko je oko 1,2 kilometara, u najširem delu široko oko 500 metara, maksimalne dubine oko 10 metara. Uskim kanalom povezano je sa rekom Dunav, te mu i površina zavisi od vodostaja reke Dunav.

trivago.rs

Kupalište jezera Provala predstavlja najveće kupalište u opštini Bač gde se preko leta okupi preko 3000 kupača. Zahvaljujući angažovanju turističke organizacije opštine Bač, plaža na zapadnoj strani jezera je u potpunosti očišćena, postavljeni su suncobrani i ležaljke, koji u kombinaciji sa prirodnim hladom koji stvara okolna šuma predstavljaju savršeno mesto za porodični beg od letnjih vrućina.

gdenapecanje.rs

Na plaži ćete pronaći tuševe, kabine za presvlačenje, tolete, kao i sve druge sadržaje koji su potrebni da turisti sprovedu svoje zabavne i sportske aktivnosti. Tu je splav sa skakaonicom, dečije igralište, teren za odbojku, teren za vaterpolo kao i kamp. Prvih deset metara jezera je plitko, tako da bez bojazni možete pustiti svoje mališane da uživaju u čarima vode, plivanju u prskanju.
Svako ko želi da uđe do jezera kolima i to je izvodljivo, jer svi mi uvek ponesemo i više stvari nego što nam je potrebno, naročito ako je u pitanju porodica. U tom slučaju na samom ulazu se plaća simbolična ekološka taksa, dok je ulaz biciklistima i pešacima besplatan.

gdenapecanje.com

Istočna obala jezera pokrivena je bujnom barskom vegetacijom, koja je u vreme visokih vodostaja potpuno pokrivena vodom. Bogatstvo raznovrsnom ribom, među kojima su najzastupljenije som, štuka, šaran, babuška, karaš, crvenperka, bela riba, kao i zaštićene vrste – barski karaš i linjak čini jezero pravim mamcem za strastvene ljubitelje ribolova, koji svoje dane odmora i relaksacije vrlo rado provode baš ovde. Ali to nije sve, u letnjim mesecima na jezeru Provala se održava moto skup kao i sportski turnir Prvenstvo Srbije u odbojci na pesku. Bitno je istaći da se ovde nalazi letnja škola odbojke za decu koju vodi naš proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić. Pored jezera, duž dunavskog nasipa prolazi biciklistička ruta EuroVelo 6, koja povezuje Atlantik i Crno more, a u našoj zemlji njen glavni pravac prati tok reke Dunav.Jednom rečju raj za aktivan odmor i sportiste svih grana sporta.
Iako blizu Novog Sada, svi koji se upute tokom leta ka jezeru, kada vide i čuju šta sve pruža ovo naizgled malo mesto, shvate da je mnogo teško ovde ostati kratko pa se odlučuju i na prenoćište. Ljubitelji šetnje, istorije, kulture i tradicije će uživati, jer ne mogu da ne obiđu sve ove lepe destinacije koje su u blizini. Neke od njih smo izdvojili za vas ne bi li vas malo zainteresovali i omogućili lakše organizovanje kada se već nađete na jezeru.

kompaskazesrbija.rs

Tvrđava u Baču
Nastanak dela današnje tvrđave, vezuje se za period od 1338. do 1342. godine, kada je kralj Karlo Robert Anžujski ojačavao granice kraljevstva. Ona predstavlja najznačajnije i najbolje očuvano srednjevekovno utvrđenje na području Vojvodine. Lokalitet, na kome je tvrđava izgrađena, pogodan je za turizam i svedoči o dugom nizu vekova korišćenja ovog prirodno odbranjivog terena, koji je svoju sudbinu vezao za reku Dunav, prirodnu granicu medju narodima i civilizacijama. Šetnja ovom tvrđavom vraća duh nekih starih vremena i dokazuje našu istrajnost kao naroda.

wikipedia.org

Manastir Bođani
Svi ljubitelji i poštovaoci verskog turizma ne bi trebali propustiti obilazak ovog manastira koji se dizao iz pepela. On je udaljen 15 km zapadno od Bača, u pravcu Dunava. Kompleks čine crkva, konaci i prateći ekonomski objekti. Nekoliko puta je razaran i obnavljan, a u doba Rakocijeve bune je bio spaljen do temelja. Prvi manastir izgradio je trgovac Bogdan iz Dalmacije 1478. godine u znak zahvalnosti Bogorodici za isceljenje obolelih očiju. Sadašnju crkvu je tokom 17. veka podigao bogati Mihajlo Temišvarlija iz Segedina, kao četvrto crkveno zdanje na istom mestu posvećeno Vavedenju Presvete Bogorodice.Veliki konak i crkva u Bođanima sagrađeni su u baroknom stilu, a živopis je slikao poznati zoograf toga doba Kristofor Žefarović.

wikipedia.org

Tursko kupatilo kao živi primer osvajanja Bača kroz istoriju
U 14. veku su zabeleženi sve češći upadi Turaka. Mnogi pohodi na Turke su kretali iz Bača. U vreme Mohačke bitke i Bač je dao svoju konjicu međutim prodor Turaka nije zaustavljen pa Bač početkom 15. veka nakon Mohačke bitke i pada Beograda, biva osvojen 1529.godine. Posle Mohačke bitke Turci su opustošili Bač i ovaj grad u Bačkoj postaje kadiluk Segedinskog sandžaka i sedište Bačke nahije koja je brojala 70 sela. Hamam, u centru Bača predstavlja vredno i retko svedočanstvo o vremenu osmanske dominacije na prostoru Vojvodine. Najverovatnije je izgrađen nakon 1578. godine a beleži ga i Evlija Čelebi prilikom posete Baču 1665. godine. Na osnovu arheoloških nalaza poznato je da je u hamamu bilo šest prostorija (šadrvan-čekaonica i garderoba, halvat-prostorija za kupanje, hazna-rezervoar za vodu I đulhan-ložionica). Hamam je delimično porušen, ali je sačuvan deo kubeta nad centralnom prostorijom.

turizambac.rs

Gradska kapija “Šiljak”
Sama kula/kapija je u osnovi četvorougaona sa opekama i lučno oblikovanim otvorom za kapiju.Iznad prolaza/kapije očuvana jedna etaža, uz osnovanu pretpostavku da je postojala još jedna. Kula je pokrivena i ona je živa komnunikacija i danas ka savremenom gradu, preko savremenog mosta. Kapija je okrenuta ka istoku i već postojećim delovima utvrđenog grada. Idelno mesto za predivnu porodičnu fotografiju kao dokaz kvalitetno provedenog i ispunjenog dana kojeg ćemo se uvek sa osmehom sećati.

backidvor.rs

Za sve koji su došli na jezero pa ogladneli od svih sportskih aktivnosti, šetnje i obilazaka, bilo da ste neko ko je poželeo da svoju popodnevnu kafu popije van grada, ili ste se odlučili da gledate svitanje na jezeru i prenoćite ovde, Ugostiteljsko-turistički objekt „Bački dvor“ na samoj obali jezera pravo je mesto za vas.

bačkidvor.rs

Tu vas očekuje uživanje u najboljim ukusima inovativnih kreacija tradicionalne domaće i strane kuhinje u ugodnoj atmosferi savremeno uređenog restorana. Na raspolaganju Vam je bar-kafić, sala za proslave, odličan izbor pića, picerija, ljubazno osoblje, brza usluga i fantastična letnja terasa.
Restoran „BAČKI DVOR“ je potpuno renoviran i raspolaže sa osam dvokrevetnih soba sa zasebnim kupatilima, TV uređajima sa kablovskim kanalima i svima nama bitnim Wi-fi internetom.
Vaše je samo da napravite plan, odlučite i krenete! Leto na jezeru je jedna od boljih odluka koju možete doneti kada je u pitanju vikend beg sa porodicom.

Izvor: backidvor.rs , turizmopedija.com

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti