Foto: Ustupljena fotografija

Iz poljoprivrednog gazdinstva Bogantičević iz Banatskog Novog sela, stiže nam svima dobro poznat beli luk, ali crne boje. Nesvakidašnji proces fermentacije, specifičnost ukusa i bez ljutine samo su neke od osobina “Banatskog black garlica”

– Fermentisanje nije klasično, s obzirom na to da se u redovnom takvom procesu koristi šećer, a što kod nas nije slučaj. Glavica luka se ubaci u specijalnu komoru koja nam omogućava specijalnu temperaturu i kontrolisanu vlažnost vazduha a nakon dvadeset do trideset dana mi dobijemo finalni proizvod. Promeni se fizički izgled, svojstvo i ukus. Radi se o Majarovoj reakciji. Luk zahvaljujući ovom procesu, gubi neprijatni miris nakon konzumacije. Preporučuje se ljudima koji vole beli luk, a boluju od gastritisa, jer nije “težak” za stomak. Sadrži nekoliko puta više antioksidanasa i minerala od klasičnog belog luka- rekao je za NS Uživo Predrag Bogantičević iz “Banatskog black garlica”.

Foto: Ustupljena fotografija

Beli luk, a po boji crn, potiče sa Dalekog istoka – Koreje, Japana nakon toga usledio je na tržištu Evrope gde je sada pravi hit, a postepeno stiže i kod nas. Bogat je aminokiselinama i odličan je izvor magnezijuma, kalijuma, kalcijuma i cinka.

– Osim biznis potencijala, ljubav prema ovom poslu rodila se u kombinaciji sa zdravom ishranom. Volim zdrav način života. Potrebno je dosta truda i vremena, da bi se prvenstveno došlo do informacija kako i na koji način se proizvodi ovaj black garlic. Počeo sam zajedno sa svojim pašom Nikolom, da istražujem o samom procesu proizvodnje, mašinama, benefitima ali i kako stići do gotovog proizvoda. Mi smo osmislili fermentacionu komoru, po našem nacrtu je izrađena. Za sada se bavimo manjom proizvodnjom. Luk koji koristimo za proizvodnju crnog je iz naše bašte. Najlepša je stara sorta jesenjeg belog luka. Probali smo proizvodnju i sa egipatskom vrstom belog luka, koja je nešto veća od našeg domaćeg- rekao je Predrag i dodao:

Foto: Ustupljena fotografija

– Ukus je specifičan- slatkast, kiselkast sa dozom gorčine. Možete da ga koristite u pastama, u kombinacijama s medom, orasima te na taj način dobijete savršenu formulu za imunitet. Stvar je ukusa.

M.L.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments