Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah, a savršen za sve prilike.
Potrebno je:
- 200 ml kisele vode
- 50 ml obične vode
- pola kesice suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 200 ml ulja
- 500 g mekog brašna
Za fil:
- 250 g oraha
- 250 g šećera
- pola tegle džema od kajsija ili šljiva
- 200 g čokolade za glazuru
- 3-4 kašike ulja za glazuru
Priprema:
Zagrejte običnu vodu pa umešajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira. Zatim dodajte brašno, ulje i kiselu vodu pa zamesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite na 3 do 5 delova. Razvaljajte svaki deo na pek papiru.. Sameljite orahe pa im umešajte džem i šećer. Dobro sve sjedinite. Koru stavite u pleh pa nanesite polovinu fila. Preko stavite opet koru pa drugu polovinu fila. Završite trećom korom. Viljuškom izbockajte kolač pa pecite dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečen kolač pustite da se prohladi. Na pari otopite čokoladu sa uljem pa prelijte preko kolača.
trpeza.alo.rs