Foto: nsuzivo/Pavle Pejić/Ilustracija

Najstariji i najveći park u Novom Sadu – Kamenički park, lociran je na severnim obroncima Fruške gore. Prostire se duž obale Dunava, na površini od 33 hektara. Podignut je u 19. veku, a od 2008. godine stavljen je pod zaštitu kao značajno prirodno dobro. Ako vas posluži vreme, naša preporuka je da obiđete ovu oazu

Foto: Pavle Pejić/nsuzivo.rs

Istorija parka i dvorca porodice Marcibanji i Karačonji

Park je izgrađen oko dvorca porodice Marcibanji i Karačonji, koji je tada bio jedan od značajnijih objekata klasičnog stila u Vojvodini. Park je očuvan, a rekonstrukcijom 2018. godine dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečije igralište.

Jednostavno do parka pešaka, automobilom ili prigradskim autobusom

Gledano iz pravca Novog Sada, udaljeni ste oko 7 kilometara. Do ove oaze možete doći ličnim prevozom, pešaka preko mosta ili prigradskim autobusom.

Na samom ulasku u park, osim jasno definisanih pešačkih staza uočićete i široko travnato prostranstvo. Odlično je iz više razloga. Prvenstveno izdvojeni ste iz saobraćaja i gužve, sa svojom porodicom možete provesti kvalitetno vreme u prirodi. Možete napraviti piknik na livadi, ili pored jezera u okviru parka. Deci je obezbeđen fudbalski teren ali i sva neophodna oprema na dečijem igralištu za kvalitetnu igru.

Foto: Pavle Pejić/nsuzivo.rs

U parku se nalaze ostaci vrtno-arhitektonskih elemenata i skulptura u “pentagonu”

Takođe, u parku se nalaze ostaci vrtno-arhitektonskih elemenata. Najupečatljivija skulptura u parku “Pet glava”, a postavljena je u “pentagonu”. Postoje dve teorije, šta zapravo predstavljaju ove skulpture. Jedna teorija je da su na stubovima likovi koji liče na rimske vojnike, a druga je da su to u stvari članovi porodice Karačonji.

Foto: Pavle Pejić/nsuzivo.rs

Pretpostavka je da je “pentagon” imao ulogu vidikovca ali i da se tu tokom letnjih meseci skladištio led. U parku se nalazi i skulptura “Sfinge” i “Amora i Nimfe” koji datiraju iz 1834. godine.

Foto: Pavle Pejić/nsuzivo.rs

Važan za razvoj lokalnog turizma. Na ovom području nalaze se dva najstarija hrasta

Na tlu ovog parka nalazi se preko 16 hiljada stabala, te predstavlja najbogatiju dendrofloru u celom području. Privlači posetioce tokom cele godine zbog očuvanosti vrtno-arhitetonskih elemenata. Park privlači i ljubitelje biciklizma.

Biodiverzitet parka je veoma bogat. Primetna je dominacija autohtonih vrsta drveća kao što su lipa, javor, i hrast. Najinteresantniji i najstariji primerci su crveni hrast, divlji kesten, crnog i belog bora.

Foto: Pavle Pejić/nsuzivo.rs

Važno je napomenuti da se svojom lepotom ističu i dva najstarija hrasta na području Novog Sada a datiraju iz 1805. godine.

Park kao simbol ljubavi

Nakon venčanja grofa Gvida Karačonji i grofice Marije Marcibanji, grof je izrazio želju da izgradi park pored Marijinog porodičnog zamka, kako bi ona mogla da se opusti i odmori. Projektovan je kao stilska mešavina tadašnje Pešte ali primetan je i uticaj Beča.

Zajedno sa ovim projektom započeta je i rekonstrukcija zamka. Ovaj park je bio privatno vlasništvo do 1918. godine, a početkom druge polovine XX veka postaje društvena svojina.

Kako bi se očuvali svi izvorni stilski elementi ovog spomenika, park je 26. decembra 2008. godine stavljen pod zaštitu prirode.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola
18/02/2023 13:07

bez brige srusicemo i to uskoro mora da se gradi. Nesme da bude zelenila u NS samo beton

Štefica
19/02/2023 11:41

Moderna javna rasveta???!!! Da li ste bili uveče da vidite koliko ima od te javne rasvete???
U parku su pešačke staze, nema biciklističkih! Mada se nađu biciklisti koji divljaju…
Voda koja, zbog kvara na vodovodu, ističe već više od 2 meseca blizu ulaza podkopava stazu… Sav taj nemar plaćaju gradjani, nikoga to ne brine!

Mirko
22/02/2023 17:11

To je Kamenički a ne Novosadski park
U Sremu je a ne u Bačkoj