Kamenički park dobio je novi urbani mobilijar, pešačke staze, modernu javnu rasvetu, kao i dečje igralište.

Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka. Odabrani beton svojim površinskim izgledom podseća na rizlu, uklapajući se na taj način u izgled parkovskih staza sa tucanikom, a opet je mnogo postojaniji i dugotrajniji od tucanika. Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6238 m2 .

Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac – veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor.

Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu, površine oko 33ha. Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP ‘Gradsko zelenilo’ Novi Sad.

Kamenički park obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina”, naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.

“Pozvaćemo sve ustanove, institucije i pojedince da se uključe u akciju i da naš grad bude zeleniji i bogatiji, po modelu koji smo videli u velikim evropskim gradovima. Dakle, reč je o sinhronizovanoj, koordiniranoj, masovnoj zajedničkoj akciji, jer nam je cilj da grad bude najlepše mesto za život”, kazao je novosadski gradonačelnik.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.

Autor: nsuzivo.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
stojan
11/10/2018 15:22

dago mi je da neko brine i o zelenim povrsinama

Nikola Milic
11/10/2018 15:27

Bravo Miloše, nisam vas pristalica ali se vidi da se trudite.

Petar
11/10/2018 15:27

Konacno dobra stvar od strane ove vlastii

Losmi
11/10/2018 15:38

Pazite samo na beton, ako podseca na rizlu moze da padne na pamet nekome i da ga zapali!!!

Djoka
12/10/2018 08:45

Nadam se da je gradonacelnik poneo petarde da rastera pse koji kidisu na prolaznike