Foto: Maroco Sound/Privatna arhiva/Ilustracija

Irena Skadrić je dizajnerka po struci, a potiče iz porodice u kojoj se moda uvek cenila. Njena majka biča je šnajderka i uz nju je Irena zavolela modu i dizajn. U hiperprodukciji iste odeće, ova dizajnerka ističe se svojim zaštitnim znakom- ŠAJKAČICOM

Irena Skadrić; foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

-Ja volim da nosim šajkače i želela sam da napravim nešto svoje, moderno. Svoju garderobu kreiram drugačije. Šajkačice pravim iz ljubavi, a jedna je nastala i za venčanje koju je nosila jedna mlada u Austriji. Kreirala sam i mušku šajkaču za njenog mladoženju, a matičarka je bila toliko fascinirana da će izaći u lokalnim novinama, kao neko ko se prvi put kod njih venčao sa šajkačom- rekla je za naš portal Irena.

Naša sagovornica ističe da njene šajkačice šalju priču o tradiciji kroz modu, kako bi se sećanje na nju očuvalo i kako bi se produžila. Šajkačica na sebi može poneti i Svarovski kristale, zlatovez, kao i različite dekore, poput neizostavnog pepito dezena. U nastajanju šajkačice učestvuje i Mira, koja ideju pretvori u delo i na svojoj mašini napravi baš onakvu kapu kakvu je Irena zamislila.

U Ireninom ateljeu nastaju i različiti modeli garderobe sa etno motivima- beretke, sakoi, mantili. Dizajnerka čeka i poziv iz Ministarstva privrede, kako bi njen brend dobio sertifikat starih zanata.

Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

-Preko zime ću raditi sako sa zlatovezom, a obožavam i heklariju, koju koristim takođe za šivenje sakoa i majica. One su inspirisane pirotskom šarom, etno motivima, ružama, a sve to kombinujem i sa modernim materijalima. Izlagala sam u Galeriji ’73, u Beogradu, a revija je oduševila sve. Posebno su Rusi iznenađeni i fascinirani kada vide moje modele, jer znaju za sve te stare zanate. Takvi modeli su veoma zahtevni, jer morate da imate debele živce, oči, da imate talenat, a pre svega da ste koncentrisani- tvrdi sagovornica NS Uživo.

Beograđanka je izrazila i želju da jednog dana dobije priliku da svoja dela pokaže i u inostranstvu, jer smatra da se naša tradicija više uvažava kod ljudi koji su život pronašli u drugim zemljama i da ih nostalgija za Srbijom čvrsto drži za baštinu naše zemlje.

Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

-Ja sam oduševljena stilom oblačenja Tamare Vučić. Mislim da bi prva dama mogla da iznese šajkačicu i najbolje bi predstavila našu državu gledajući s modne stane. Možda bi i neka operska pevačica mogla da iznese šajkačicu- rekla je kroz osmeh Irena.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments