Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Grad Novi Sad/Ilustracija

Protekla godina obeležila je brojne uspehe u gradskim upravama. Realizovani su projekti, rekonstrukcije objekata i kolovoza,a kako je najavljeno sa ulaganjem će se nastaviti i u 2023. godini. Prema našoj proceni, ove projekte izdvojili smo kao najneophodnije koji su realizovani u 2022. godini

Radovi u Dunavskom parku

Ovi radovi započeti su u februaru ove godine i rekonstruisano je dečije igralište. Jedno od najstarijih novosadskih igrališta dobilo je renovirano i opremljeno savremeno igralište za najmlađe, koje je dobilo čak pet novih sprava, a obezbeđena je i tartan podloga za igranje. Tu se nalaze tobogani i dva konjića za ljuljanje.

Foto: nsuzivo.rs

Prvi brzi voz na deonici Beograd – Novi Sad

Prvo voz stigao je ove godine na železničku stanicu u Novom Sadu. Putovanje od Novog Sada do Beograda, ili obrnuto traje oko 30 minuta. Uređen enterijer putovanje čini prijatnije. Voz se kreće brzinom od 200 km/h. Preko miliona putnika je prošlo realicijom Novi Sad-Beograd. Trasa pruge, koja je planirana da vodi do Budimpešte, deo je kineskog strateškog projekta “Pojas i put”.

Foto: Aleksandar Milutinović/TONS

Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u naselju Jugovićevo

Ovaj projekat finansirala je Republika Srbija, dok infrastrukturno opremanje lokaliteta finansira Grad Novi Sad. Ukupno 1,6 milijardi dinara iz gradskog budžeta izdvojeno je za razminiranje terena, izradu projektne dokumentacije, izgradnju podzemne i saobraćajne infrastrukture i hortikulturno uređenje prostora. U okviru opremanja stambenih blokova 1 i 2 izgrađeno je 1314m saobraćajnica, 1.807m pešačkih i 314m bicikilističkih staza, kao i 610 parking mesta. Kompletan prostor je hortikulturno uređen i osvetljen sa 57 stubova javne rasvete.

Novosadsko naselje Sajlovo dobilo je novi, opremljen i funkcionalan vrtić PU “Radosno detinjstvo”

Vrtić „Plava zvezda“ prema rečima zvaničnika trenutno je najlepši i najbolji na teritoriji grada gde zaposleni imaju najbolje uslove za rad, a najmlađi za igru. Vrtić je spratnosti P+1, poseduje sopstveni sistem video nadzora i dojave požara, za grejanje objekta su izgrađene toplotne podstanice sa gasnim generatorom, a za hlađenje objekta sistem VRF.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Sanacija kolovoza u Novom Sadu

Nekada izrovarena saobraćajna mreža, prepuna rupa, krpljeni asfalt, nepostojanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, sve to sada pripada prošlosti. Izgradnja infrastrukturnih projekata i puteva od velikog je značaja za ekonomski razvoj jedne zemlje a dobri putevi značajno podižu kvalitet života građana. U vojvođanskoj prestonici ulaganja u putnu infrastrukturu samo za poslednih desetak godina iznose čak 13 milijardi dinara, za puteve u dužini od 405 kilometara. Proteklu godinu obeležile su mnogobrojne sanacije novosadskih kolovoza.

Foto: Grad Novi Sad

Stabilnije vodosnabdevanje, zahvaljujući sanaciji bunara Reni 1

Okončani su radovi na sanaciji bunara Reni 1 – izvorište vode “Štrand” na Keju, zahvaljujući kome će biti postignuto povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode što će doprineti stabilnijem vodosnabdevanju u budućnosti. Bunar Reni 1 izvorište „Štrand“ na keju koji dugi niz godina nije bio u upotrebi i ujedno je najstariji tog tipa izgrađen u Novom Sadu, datira iz šezdesetih godina prošlog veka. Investicija je iznosila 85 miliona dinara i sve je urađeno najsavremenijom nemačkom tehnologijom od prohromskih drenova. Zahvaljujući toj intervenciji, ukupno je povećan kapacitet za 80 litara u sekundi, koji može doseći kapacitet i do 100 l/s.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Palionice sveća i uređenje porte najstarijeg verskog objekta u Novom Sadu, Uspenske crkve

Porta crkve dobila je i novi urbani mobilijar, dok je deset postojećih kandelabera restaurirano. Nadgrobne ploče iz 1934. godine položene su u zemlju, dok je ostatak ploča ugrađen u fasadu. Za radove je izdvojeno 27,8 miliona dinara.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments