Simbol Vojvodine podiže se iz ponora, tribine na Detelinari će biti rekonstruisane posle više decenija. Predstavnici kluba ističu za NS Uživo da je gradonačelnik Miloš Vučević imao sluha za rešavanje nagomilanih problema, i da sve nije ostalo samo na rečima, već se krenulo u akciju, a da je sve počelo kada je prvi čovek grada započeo veliku akciju.

 

Trnovit put, od slavne prošlosti pa do gašenja  

Radnički fudbalski klub Novi Sad jedan je od simbola tog grada i kultni sportski predstavnik Vojvodine. Ovaj klub je, simbolično kao i Srbija, prešao put od slavne istorije do ivice propasti gde se nalazio 2014. godine, do novog uzdizanja, gotovo iz pepela.

Uspon i povratak kluba na staze stare slave zasluga je nekoliko entuzijasta i lokal-patriota koji su se našli u poziciji da odlučuju u Novom Sadu, a njihova odluka je bila da se FK Novi Sad kao jedan od prepoznatljivih brendova ovog grada mora sačuvati.

Čelnici Novog Sada koje predvodi gradonačelnik Miloš Vučević uspeli su da obezbede novac za rekonstrukciju stadiona na kome igra RFK Novi Sad, popularnu “Detelinaru”.

O jednoj od najvećih investicija u sport u ovom gradu, za NS Uživo govori Mihailo Janjić, tehnički direktor RFK Novi Sad.

– Sa velikim nestrpljenjem iščekujemo početak radova na zapadnoj tribini stadiona na Detelinari. Ovo su najveći investicioni radovi od nastanka sportskog kompleksa, koji je izgrađen 60-tih godina prošloga veka. Grad Novi Sad za ovu investiciju izdvojio je iz budžeta 204.826.029 dinara, što su jedna od najvećih ulaganja kada je u pitanju sport u našem gradu – kaže Janjić i navodi detalje rekonstrukcije koja će doprineti da se žitelji Novog Sada vrate na tribine i ponovo uživaju u sportskim takmičenjima:

– Projektom je predviđena potpuna adaptacija trinaest lokala koji se nalaze ispod tribine, ali i rekonstrukcija svih instalacija: elektro, vodovoda i kanalizacije. Ono što najviše raduje Detelinarce jeste veći kapacitet sedišta, koja će biti nova i brojaće 2.008 sedećih mesta. Takođe, postojeća loža biće demontirana a na njen mesto postavljena nova za VIP gledaoce i za novinare. Taj segment površine 21,63 i 5,39 metara u osnovi, objediniće dve funkcionalne celine, obe sa zatvorenim i otvorenim natkrivenim prostorom, s tim da će unutrašnjost biti termoizolovana i klimatizovana.

Kako Janjić kaže tribina će dobiti i novu biletarnicu koja će se nalaziti na mestu sadašnjeg lokala br. 7.

Klubu pretilo gašenje, gradonačelnik pokrenuo incijativu

Janjić nam priča da je čuvenom klubu pre samo nekoliko godina klubu je pretilo gašenje i potpuni nestanak.

– Zahvaljujući entuzijastama tog vremena, 2014. godine klub je nastavio da postoji, nažalost, u poslednjem rangu takmičenja, oronulim zidinama i zaostavštini kontinuiranog urušavanja.

Naš sagovornik potom navodi kako je RFK Novi Sad spasen sa ruba propasti.

– Za potrebu povratka fudbalskog giganta na stare staze slave i klub koji sto

godina nosi naziv grada, ponajviše je sluha imao gradonačelnik Miloš Vučević. Pre samo godinu dana rekonstruisana je upravna zgrada. Za tu investiciju Grad je izdvojio više od 70 miliona dinara – rekao je Janjić.

Kako navodi, aktuelna Uprava na čelu sa predsednikom Sinišom Kresojevićem u prethodne tri godine unapredila je klub u svakom segmentu kako onom tehničkom tako i sportskom.

 

– Prethodnih dana predstavnike Uprave kluba, ugostio je i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, koji je pokazao spremnost da u skladu sa zakonskim odredbama i konkursnim uslovima pomogne kanarincima. Pokrajinski sekretar sa saradnicima obići će uskoro sportski centar na Detelinari kako bi zajedno snimili postojeće stanje travnatih površina fudbalskih terena, kao i potrebe za njihovim dovođenjem u stanje koje bi zadovoljilo najkvalitetnije uslove za odvijanje trenažnih procesa i odigravanja prvenstvenih utakmica.

Naš sagovornik ističe da se sada sa punim pravom mogu očekivati bolji dani za RFK Novi Sad.

– Opravdano se nadamo da će Detelinarci već ove godine uživati u srpskoligaškim utakmicama, a neke naredne i prvoligaškim, jer će po svemu sudeći za takav poduhvata imati sve uslove – zaključio je Janjić u razgovoru za NS Uživo.

Istorijat Kluba sa Detelinare

FK Novi Sad osnovan je 1921. pod imenom Novosadski Trgovački klub. 1956. Godine FK Eđšeg (Jedinstvo) spaja se a FK Trgovački koji je 1954 promenio ime u FK Novi Sad, jer mu je bio potreban stadion. Zanimljivo je da žuto plave boje datiraju od NAK (Novosadski Atletski klub) koji je osnovan još 1910. godine.

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Novosađanin
16/02/2022 14:15

Konačno!