Foto: Betaphoto/Vlada Srbije/ SlobodanMiljević/ DS
Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za danas. Polemisaće se o mnogim merama, a omikron soj korona virusa izazvao je dodatnu brigu u redovima Kriznog štaba, pa bi mere ovaj put mogle biti formirane u skladu sa novonastalom situacijom.

Glavna tema sednice biće novi soj, dok se kao druga tačka dnevnog reda pominje zimski raspust. Takođe, i o kovid propusnicama i produžetku trajanja istih, a zabrinutost lekara ide i ka otvaranju skijališne sezone, pa bi određene mere mogle i za to biti vezane.

Za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je ustanovljen novi soj ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, predlaže se testiranje PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom Nikola Tesla, i boravak u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica. Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Na novoj sednici će se govoriti i o dve varijante za predstojeći zimski raspust. Članovi medicinskog dela Kriznog štaba, po svemu sudeći, ostaju pri tome da zimski raspust krene ranije. Kako se navodi tražiće da poslednji radni dan u školama bude petak, 17. decembar.

Stav prosvetnih sindikata je da je suviše rano raspustiti škole 20. decembra, jer nastavnici ne mogu da stignu da prvo polugodište završe do tada. Kako prosvetari smatraju, najbolje je naći sredinu i ostaju pri predlogu da raspust počne 24. decembra.

Mera oko pomeranja satnice za važenje kovid propusnica još jedna je tačka nesuglasica medicinskog i političkog dela Kriznog štaba. Dok su jedni decidno protiv navodeću da za tim nema potrebe jer je broj zaraženih pao, sa druge strane medicinski deo upravo sada vide trenutak da se transmisija dodatno zaustavi.

Kao jedna od informacija koja se pominje jeste da bi kovid propusnice mogle da važe od 18 sati.

Pojedini mediji su naveli da je to minimum koji traže medicinari u Kriznom štabu ako ne može da se uvede da važi 24 sata.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments