Претрага
Претрага
Close this search box.

10 stvari koje morate znati o Bitcoinu

Digitalna valuta, bitcoin, za samo nekoliko godina dosegla je planetarnu popularnost. Ona je danas glavna tema velikih investitora, preduzetnika, deoničara, ali i centralnih banaka jer se upravo ova valuta jedina ne stvara uz njihovu pomoć.

Nastanak bitcoina

Koreni bitcoina vezuju se za 3. januar 2008. godine kada je osoba pod pseudonimom Satoši Nakamato stvorio prvih 50 bitcoina. Svoju priču Satoši je obelodanio 2009. godine, da bi samo godinu dana kasnije napustio ovaj projekat. Ipak, njegov tim nastavio je sa radom.

Ko je zaista otac valute?

Činjenica je da idejni tvorac bitcoina i dalje nije zvanično potvrđen. Onlajn medij newsweek.com tvrdio je da je to građanin Kalifornije – Dorijan Satoši Nakamato, ali je on to negirao. Ipak, kako poseduje preko nekoliko miliona ove valute, mnogi smatraju da je lagao, te da je Newsweek bio u pravu. Još veći zaplet nastao je kada je australijski preduzetnik Krejg Rajt uveravao da je on taj koji je stvorio bitcoin. Ipak, nije imao dovoljno dokaza da to i dokaže.

Veoma skupa pica

Prva stvar koja je bila plaćena bitcoinom jeste pica. Ovo se dogodilo 22. maja 2010. godine kada je programer Laslo Hanjec izjavio kako je “uspešno zamenio 10 hiljada bitcoina za jednu picu. Danas 10 hiljada bitcoina vredi 99 miliona dolara.

Da, bitcoinom se mogu kupiti stvari

Iako se mnogima čini nestvarno, mnoga preduzeća i trgovinski lanci prihvataju bitcoin prilikom transakcije.

Savezni biro bitcoina

U jednom momentu američka vlada posedovala je najviše bitcoina. To je bilo 2013. godine kada je FBI je preuzeo sajt “Silk Road” gde su se za bitcoine prodavali narkotici.

Sigurnost bitcoina

Nakon što je 2014. godine hakovana jedna japanska menjačnica, ispostavilo se da je vrednost bitcoina koja je tada ukradena iznosila 460 miliona dolara. Od tada se sumnja u sigurnost same valute.

Podeljeno mišljenje investitora

Najpoznatiji i najuspešniji investitori na svetu, kao što su Voren Bufet i Džejmi Dimon, tvrde da ne mogu da “veruju” bitcoinu. “Ne možete da imate posao gde će ljudi da kreiraju valutu od vazduha. Jednostavno nije prirodno” – tvrdi Džejmi. Sa druge strane, poznati britanski biznismen – Ričard Branson, tvrdi da je i sam počeo da trguje sa bitcoinima i da veruje u ovu valutu.

Bitcoin milioneri

Poznati biznismeni koji su takođe verovali u bitcoin, i ispostavilo se da su u pravu jesu braća blizanci Vinklevos. U pitanju su braća koja su tužila Marka Zukerberga, tvrdivši da je društvena mreža Fejsbuk napravljena na osnovu ideje koju je ukrao od njih. Braća su početkom 2013. godine kupili bitcoine čija je vrednost iznosila 11 hiljada dolara, a te iste godine u decembru dosegla je vrednost od 11 miliona dolara. S druge strane, najmlađi osoba koja je investirala u bitcoin bio je četvrnaestogodišnjak Erik Finmen, koji je uložio hiljadu dolara, da bi danas bio proglašen za milionera.

Poznati i bitcoin

Ne trguju samo biznismeni bitcoinima. Glumica Gvinet Paltrou jedan je od savetnika kompanije “Abra”, koja predstavlja digitalni bitcoin novčanik. Glumac Ešton Kučer, reper Nas i bokser Flojd Mejwoter uložilu su u startup bitcoin kompaniju.

Neosporiv rast

Krajem novembra, vrednost bitcoina dosegla je 10 hiljada po jedinici. Trenutno se na svetu nalazi preko 16,7 miliona bitcoina, i 28. novembra je potvrđeno da njena ukupna vrednost premašuje i vrednost svetskih giganata kao što su Diznija, MekDonaldsa i IBM-a.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti