Претрага
Претрага
Close this search box.

365 DANA BEZ DUVANSKOG DIMA Obeležava se Nacionalni dan! Sutra u TC Promenada održaće se promotivna akcija, a evo šta će biti građanima na raspolaganju

Foto: Living Well

Dom zdravlja “Novi Sad” će sutra od 10:00 do 13:00 časova časova obeležiti Nacionalni dan bez duvanskog dima koji se ove godine obeležava pod sloganom: „365 dana bez duvana“.

Naš Promotivni centar će u TC “Promenada”, prostor ispred prodavnice DM, sprovesti preventivnu akciju. Svim prisutnim građanima na raspolaganju će biti:

– pregled nivoa šećera iz kapi krvi

– merenje visine krvnog pritiska

– EKG monitoring

– izračunavanje indeksa telesne mase – BMI

– kontrola CO (ugljen monoksida) Smokerlyserom u izdahu pušača.

– saveti stomatologa za negu usta i zuba, posebno kod pušača

– izračunavanje stepena nikotinske zavisnost

Nacionalni dan bez duvanskog dima Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” će 31.01.2024. godine obeležiti predavanjima u gimnaziji “Isidora Sekulić”.

Prema najnovijem istraživanju HBSC Serbia (Health Behaviour in School-Aged Children), među učenicima V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole u Srbiji u 2022. godini:

– Cigarete je bar jednom tokom života pušilo 15,1% učenika (14,5% dečaka i 15,6% devojčica) učenici V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole;

– Svaki deseti učenik V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole puši cigarete (10,2%), sa razlikama u odnosu na uzrast.

– Elektronske cigarete bar jednom tokom života probao je svaki peti učenik (20,8%) V i VII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole (19,7% dečaka i 18,4% devojčica), sa najvećom učestalošću među dečacima prvog razreda srednjih škola (30,6%)

– Svaki peti učenik I razreda srednjih škola (19,9%), prema kriterijumima definisanim istraživanjem, spada u korisnike elektronskih cigareta.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti