Претрага
Претрага
Close this search box.

7 STVARI KOJE NISTE ZNALI O MALOM PRINCU: Antoine de Saint-Exupéry – priča o njegovom životu

Mali princ iz Mommy's Imaginary Friends radionice; foto: Privatna arhiva

Mali princ je jedna od najlepših knjiga koja je osvojila mnoge, od najmlađih do najstarijih. Znamo da je srce Malog princa čisto i puno ljubavi, da borba protiv baobaba (negativnih misli) uporno traje te da se ruža voli i kad ostari. Međutim pisac ove knjige Antoine de Saint-Exupéry za mnoge je ostao misterija – evo što niste znali iz biografije pilota, pisca i čoveka ogromnog srca.

1. Kao pilot, Saint-Exupéry je više puta preživeo pad svog aviona

Pilot koji u knjizi sedi na peščanoj dini u blizini svog srušenog aviona inspiriran je samim autorom. Saint-Exupéry nije mogao zamisliti svoj život bez neba, pa je leteo i leteo. U tome ga čak nisu ni sprečile mnoge avionske nesreće, kao ni rane koje je zadobio u tim nesrećama.

2. Mali princ je možda inspiririsan Malom sirenom

Tokom jednog od tretmana u bolnici, početkom 1940-ih, Antoineu je postalo veoma dosadno. Da bi ispunio svoje vreme, pročitao je Andersenovu knjigu bajki i veoma mu se svidela Mala sirena. Ne može se sa sigurnošću znati, ali neki kritičari njegovih dela tvrde da postoje izvesne paralele između zapleta danske bajke i Malog princa.

3. Ruža iz knjige je inspirisana ženom slavnog pisca – Consuelo de Saint-Exupéry

Ponosna i svojeglava Consuelo nikada nije bila primer uzorne i odane žene. Najčešće su živeli odvojeno i većinom su se sastajali i nalazili u različitim gradovima i državama. Njihov odnos je bio složen, eksplozivan, dubok, strastven i čudan, ali niko ne sumnja da su se istinski voleli.

4. Autor je sam slikao ilustracije

Saint-Exupéry nije sebe smatrao umetnikom, međutim, da bi se nekako zabavio između izleta, često je crtao različite likove na komadima papira. Tako je i nakon nekog vremena sam nacrtao ilustracije za svoj završen rukopis Malog princa u akvarelu.

5. Ovca je inspirisana pudlicom

Zanimljivo je da su ne samo likovi, već i izgled tih likova inspirisani na temelju stvarnog života. Tako je pisac nacrtao tigra na temelju izgleda psa boksera, a naivnu i slatku ovcu u kutiji uz pomoć pudlice koja je pripadala njegovim prijateljima. Lisica, pak, liči na pustinjsku lisicu – feneka (malog rasta i ogromnih ušiju), koju je Saint-Exupéry bezuspešno pokušavao ukrotiti u Maroku.

Foto: Daily Sabah

6. Saint-Exupéry je ostavio gotov rukopis na stolu prijatelja

Zgužvana koverta sadržavala je stranice prekrivene nejasnim, ishitrenim rukopisom s precrtanim frazama, mrljama, prolivenim mrljama od kafe i tragovima cigareta. Bio je to poklon za rastanak: pisac je na koverti priznao da bi želeo ostaviti nešto neverovatno, ali ovaj rukopis je bio jedino što je imao. Ubrzo nakon toga, pisac je nestao bez traga, odletivši na borbeni zadatak. Točno vreme njegove smrti još nije utvrđeno, dok je srebrna narukvica s inicijalima pronađena tek 1998. godine na moru kod Marseillea.

7. U Francuskoj je objavljeno prvo izdanje Malog princa nakon nestanka autora

Prvo objavljivanje nežne i dirljive knjige o ljubavi i smislu života dogodilo se 1943. godine u Sjedinjenim Američkim Državama – istovremeno na engleskom i francuskom jeziku. Nakon toga, knjiga je prevedena na 300 jezika.

story.hr/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага