Aluminijumska folija je nezamenljiva prilikom pripremanja ribe, belog mesa ili povrća u rerni.
Pored toga što omogućava upotrebu male količine ulja, ona pomaže da se namirnice kuvaju u sopstvenom soku, a uz dodatak začinskog bilja hrana postaje ukusnija.
Ipak, u nekim slučajevima nije preporučljivo koristiti alu-foliju kao podlogu za pripremu namirnica.
– Bez obzira na metod pripreme hrane koji koristite, ključno je osigurati da folija ne dođe u kontakt sa hranom koja sadrži dosta soli ili kiseline poput limuna, sirćeta ili soka od paradajza – kaže Stiven Čavez sa Instituta za kulinarstvo za sajt Martha Stewart.
Tehnolog Ali Mening objašnjava da će ovi sastojci izazvati nepovoljnu reakciju u kontaktu sa aluminijumskom folijom, menjajući ukus hrane.
Takođe, namirnice sa visokim sadržajem soli i kiseline mogu da izazovu oslobađanje aluminijuma i njegov prelazak u hranu, što predstavlja potencijalni rizik po zdravlje.
telegraf