Autorsko vodjenje Marte Đarmati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

       

Autorsko predavanje Marte Đarmati posvećeno Ljubici Cuci Sokić biće upriličeno u četvrtak, 23. maja u Spomen-zbirci Pavla Beljansko.

Ova umetnica zastupljena je u fondovima Spomen-zbirci Pavla Beljanskog sa 44 rada iz Osnovnog i Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Program se održava u završnici izložbe Priča o dvoje umetnika, Ljubica Sokić i Bogdan Šuput zamišljene kao omaž u čast dvoje generacijski bliskih stvaralaca. Ljubica Cuca Sokić, umetnica vrhunskog likovnog senzibiliteta, obeležila je nacionalnu umetničku scenu XX veka. Кao jedna od osnivača grupe “Desetorica“, predavač na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1948–1972), od 1968. godine dopisni, a od 1978. i redovni član SANU, bila je dobitnica brojnih likovnih nagrada, utičući na formiranje generacija mladih umetnika.

Izložbom Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput, koja traje do 2. juna, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić. Postavka je zamišljena kao omaž u čast dvoje generacijski bliskih umetnika, koji su pripadali predratnoj generaciji srpskih slikara. Njihovo prijateljstvo trajalo je do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine. Poštujući neispunjenu želju Pavla Beljanskog da u svoju kolekciju uvrsti i Šuputove radove Ljubica Sokić je poklanjala Spomen-zbirci dela ovog umetnika koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Postavka obuhvata 55 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

Ulaz je slobodan.

Autor: nsuzivo.rs/Spomen-zbircka Pavla Beljanskog

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments