Претрага
Претрага
Close this search box.

BICIKLISTI, VAŽNO ZA VAS: Evo u kojim delovima pešačke zone u Novom Sadu je dozvoljena vožnja, a na kojim mestima vas čekaju KAZNE (FOTO)

Foto: Gradske info

U poslednje vreme društvenim mrežama sve više kruže fotografije kažnjavanja biciklista u pešačkoj zoni u Novom Sadu, s obzirom da saobraćajna policija redovno sankcioniše bicikliste zbog nedozvoljene vožnje u pešačkoj zoni.

Novosadska biciklistička inicijativa je napomenula da je vožnja bicikla dozvoljena u određenim delovima pešačke zone, u Njegoševoj, u Ulici Modene i na Pozorišnom trgu.

Međutim, u ostalim delovima pešačke zone, odnosno u ulicama Zmaj Jovinoj, Dunavskoj, Svetozara Miletića, Mite Ružića, Laze Telečkog, Gimnazijskoj, Pašićevoj, Kralja Aleksandra te na Trgu slobode i Trgu republike, nije dozvoljena vožnja biciklom.

DECI DOZVOLJEN SAOBRAĆAJ U PEŠAČKOJ ZONI

U Zakonu o bezbedosti saobraćaja na putevima piše da izuzetno u pešačkoj zoni i zoni usporenog saobraćaja, biciklom može da upravlja dete mlađe od devet godina, ako je pod nadzorom lica starijeg od 16 godina.

PEŠAČKA ZONA U KOJOJ JE DOZVOLJEN SAOBRAĆAJ BICIKLISTIMA I U KOJOJ NIJE

Takođe, biciklisti treba da obrate dodatnu pažnju na brzinu, jer je ona u delovima pešačke zone gde je dozvoljen saobraćaj dvotočkašima, ograničena na brzinu kretanja pešaka.

– S druge strane, u pešačkoj zoni gde nije dozvoljeno kretanje biciklistima, oni su dužni da siđu sa bicikla i prođu ove delove pešačke zone gurajući bicikl, u svojstvu pešaka – istakli su iz Inicijative i uz dodatne napomene:

Foto: Novosadska biciklistička inicijativa

– Ovaj znak na fotografiji se odnosi isključivo na Uspensku ulicu i biciklističku stazu u njoj. A znak pored zgrade Pošte odobrava kretanje brzinom pešaka u ulici Modene, Njegoševoj i na Pozorišnom trgu. U svim ostalim delovima pešačke zone nije dozvoljeno kretanje biciklista. Radimo na tome da se dozvoli u većem delu pešačke zone, svesni da ne može baš svugde, poput Zmaj Jovine i Dunavske – istakli su iz Novosadske biciklističke inicjative.

KAZNE SVE ČEŠĆE PLJUŠTE NA NOVOSADSKIM ULICAMA

Kazna za vožnju bicikla u pešačkoj zoni iznosi 7000 dinara. 

Podsetimo, građani su na našem portalu, pre manje od godinu dana, imali priliku da glasaju da li su za to da se biciklistima dozvoli kretanje u široj pešačkoj zoni Novog Sada, a rezultate njihovog glasanja možete pogledati OVDE.

nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nijebitno
03.04.2024 12:27

Tu sam između preterivanje i bahatosti. Kažnjavati bicikliste dok voze brzinom pešaka? Kako uhvatiti bahate bicikliste koji voze više brzinom nego što je dozvoljeno pešačkom brzinom? I baštenski stolove i stolice izbaciti sa ulice. Smetaju i pešacima

Gost
Samo razmisljam
03.04.2024 17:24

A KOLIKA JE KAZNA za pešake koji pored pešačke staze bas nadju da šetaju na biciklistickoj. Ko je kriv ako ga odvalim biciklom.

Gost
Sanja
03.04.2024 20:02

Danas se nije moglo setati po zmaj jovinoj koliko je bilo biciklista a naj vise volt i glovo i ja sa detetom u kolicima moram njima da se sklanjam i dete ne smem da pustim iz kolica jer oni jurcaju po pesackoj zoni

Povezane vesti