Avokado je tropsko voće koje sadrži više kalijuma od banana, a pomaže u obnovi ćelija organizma. Ova super hrana smanjuje krvni pritisak koji je jedan od glavnih uzroka srčanih udara i bolesti bubrega
Pun je oleinske kiseline koja je sastavni deo maslinovog ulja, a pomaže u borbi protiv raka. Bogat je i vlaknima, koja pomažu u gubitku kilograma, redukuje nivo šećera u krvi. Takođe, avokado je pun antioksidansa koji su važni za zdravlje naših očiju.
Benefiti su mnogobrojni, a možete ga pripremiti na različite načine. Odlično se kombinuje sa drugim namirnicama. Može da se koristi za salate ali i za poslastice.
Malo su poznata blagotvorna dejstva čaja od koštice avokada. Koštica je bogata rastvorljivim vlaknima, poboljšava varenje. Smanjuje nivo holesterola, održava krvni pritisak i smanjuje upalu. Ovaj čaj ima umirujuće dejstvo na organizam.
Priprema:
Oljuštiti jedan avokado, izvaditi košticu. U jednu džezvu sipati šolju vode i ubaciti košticu da prokuva. Kada je voda proključala, izvaditi košticu i oljuštiti je. Nakon toga nožem iseći košticu na četiri dela, vratiti je u vodu da ključa sedam minuta. U šolju sipati dobijen čaj i izvaditi košticu.
Čaj pomaže u lečenju glavobolje, poboljšava protok kiseonika u mozgu. Takođe pomaže u smanjenju stresa i pruža umirujući efekat.
Čaj od listova avokada:
Za pripremu ovog biljnog čaja, operite listove avokada. U džezvu dodati šolju vode, dodati listove. Kada proključa, kuvati deset minuta. Popiti dok je mlak.
nsuzivo.rs