Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI ZNATE RAZLIKU IZMEĐU ŽUTIH, CRVENIH I ZELENIH PAPRIKA? Jedne su uvek najskuplje, a evo koja je NAJZDRAVIJA

Foto: nsuzivo.rs

Sigurno ste primetili da u prodavnicama postoje crvene, žute i zelene paprike. Ali koliko vas je primetilo da se njihove cene uvek razlikuju, ponekad čak i u velikoj meri? Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj – baburi.

Savršene su za punjene paprike ili salatu, ali osnovna razlika kako u ceni tako i u kvalitetu nalazi se u stadijumu zrelosti. Naime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije,s očnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.

Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Baš je različiti način uzgoja razlog različite cene. Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.

Inače, babura se najviše koristi zbog vitamina C koga ima do četiri puta više nego pomorandža.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti