Foto: 6abc

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije očekuje se da će do 2032. godine u svetu od raka oboleti 25 miliona ljudi.

Oko 30% svih smrtnih ishoda od malignih bolesti posledica je pušenja, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola. U Srbiji se godišnje dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

Muškarci najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok se kod žena maligna bolest najčešće dijagnostikuje na dojci, grliću materice, debelom crevu i plućima. Na više od 80% svih tumora mogućeje uticati smanjenjem faktora rizika, kao i ranim otkrivanjem bolesti.

VOJVODINA U BORBI PROTIV RAКA DOJКE

Rak dojke se, nažalost, kod 70% žena oktriva u kasnoj fazi, kada je bolest već uznapredovala i kada postoje metastaze, čime je i krajnji ihod lečenja poražavajući. Međutim, ženama koje se javljaju na preventivne preglede i kojima se rak dojke dijagnostifikuje u početnoj fazi, šanse za izlečenje su čak do 98%.

S obzirom na to da je uzrok raka dojke i dalje nepoznat, od suštinske je važnosti da se ova bolest na vreme otkrije. U našoj zemlji već nekoliko godina sprovodi se Nacionalni skrining mamografijom i namenjen je ženama od 50-69 godina. Rezultati, nažalost pokazuju da se na te preglede još uvek veoma mali broj žena odaziva.

U Autonomnoj pokrajini Vojvodini dodatni problem predstavlja i to što od raka dojke sve više obolevaju žene mlađe od 50. godina, ali i činjenica da su žene u seoskim sredima udaljenije od centara gde je moguće obaviti mamografski pregled.

Zbog toga, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo ove godine započinje poseban program skrininga, koji će omogućiti svim ženama u Vojvodini da obave mamografski pregled. Ceo projekat finansiraće Pokrajinska vlada, a sprovodiće se u saradnji sa lokalnim samoupravama i Domovima zdravlja. Planom je predviđen kontinuiran obilazak cele teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, ali će prioritet biti seoska područja i manje naseljena mesta, koja su udaljena od većih gradova gde postoje mamografi. Tim povodom, danas, 4. februara, je potpisan ugovor o kupovini pokretnog mamografa Pokrajinske vlade sa Кliničkim centrom Vojvodine, koji će biti koordinator aktivnosti projekta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments