Претрага
Претрага
Close this search box.

DEČIJI DAN U SREMSKOJ KAMENICI Uz specijalno osmišljenu pesmu otvorena manifestacija “Zmajevo proleće”- posetioce očekuje bogat program (FOTO/GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs

Manifestacija “Zmajevo proleće” je osmišljena kao interaktivna, kulturno-umetnička posveta životu i radu jednog od najznačajnih srpskih pisaca, pesnika i lekara XIX veka- Čika Jovi Zmaju.

Jovan Jovanović Zmaj je koji rodom iz Novog Sada, a svoje poslednje godine života je proveo u kući u Sremskoj Kamenici, u kojoj se danas nalazi Muzej “Spomen zbirka Jovan Jovanović Zmaj”. Muzej je osnovalo društvo „Zmaj”, koje je pokrenuto 1904. godine.

– Na današnji dan pre stotinu i nešto godina, perom našeg velikana Jovana Jovanovića Zmaja napisano preko 400 lirskih, satiričnih, patriotskih i dečijih pesama. Te dečije pesme i dan danas žive sa nama. Mi odrastamo sa njima. Bio bih srećniji kada bi svako dete, bar po jednu pesmu od Čika Jove pročitalo, mislim da bi to doprinelo opštoj kulturi. Pre svega, našeg lokalnog nivoa. Program koji smo danas pripremili je bogat i raznovrstan. OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici će predstaviti svoj hor veronauke, a oni će i otvoriti ovaj program, prelepom pesmom, koja je specijalno napisana za ovu priliku. Imamo slikare, naše drage prijatelje, koji su došli čak iz Bečeja da slikaju, dekorišu i da se druže sa nama. Sa nama su danas i deca iz “Dečijeg sela”, a biće organizovana i folklorna tačka. Danas su sa nama i glumci, pevači. Nadamo se da ćemo danas svi mi sa njima uživati, ovo je ipak dečiji dan, a mi smo ovde da im damo podršku i da se pobrinemo da bude sve kako treba- rekao je Miroslav Lasica.

Manifestacija obuhvata učesnike raznih vidova kulture: književnike, hor, likovne umetnike, kulturno-umetnička društva.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti