DZNS: Samomerenje krvnog pritiska

       

U okviru projekta Samomerenje krvnog pritiska koji se realizuje u saradnji sa Upravom za zdravstvo Novi Sad, organizovane su edukacije čiji je cilj obuka obolelih od hipertenzije za samomerenje i evidenciju dobijenih vrednosti krvnog pritiska.

Nakon predavanja o ishrani obolelih od hipertenzije, biće održana radionica u okviru koje će zainteresovani sugrađani moći da:

  • provere ispravnost svojih aparata za merenje krvnog pritiska;
  • nauče pravilnu tehniku merenja i način evidencije dobijenih vrednosti;
  • dobiju karton za evidenciju dobijenih vrednosti TA.

Prvo predavanje sa radionicom biće održano 26. septembra u Futogu, u Klubu penzionera Kozara, Cara Lazara 22 sa početkom u 10 časova.

Sa sobom je potrebno poneti aparat za merenje TA, kako bi proverili njegovu ispravnost.

Hipertenzija je važna zbog toga što s vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ako se za nju ne zna i ako nije pod kontrolom. Kako je u početku dugo bez ikakvih simptoma i pri tom često praćena drugim poremećajima kao što su gojaznost, povišene masnoće, dijabetes, pušenje, genetski faktori, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je skoro neizbežan.

Od izuzetne je važnosti pravovremeno detektovati povišene vrednosti krvnog pritiska. Ako se krvni pritisak nalazi u granicama optimalnih vrednosti, značajno se smanjuje mogućnost neželjenih kardiovaskularnih bolesti. Na osnovu jednog pojedinačnog merenja ne može se izvući zaključak da li je pritisak povećan ili ne. Potrebno je sprovesti više merenja, tokom nekoliko dana i ako se izmere povećane vrednosti, može se posumnjati na povišen krvni pritisak. Takođe, osobe kod kojih je postavljena dijagnoza hipertenzije treba redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska u cilju korekcije terapije. Ako redovno prate i evidentiraju vrednosti krvnog pritiska, to olakšava postavljanje dijagnoze ili korekciju ordinirane terapije izabranom lekaru. Veoma je važno znati pravilnu tehniku merenja krvnog pritiska, ali i primenjivati zdrave navike u svakodnevnom životu. Takođe, neophodno je adekvatno evidentirati dobijene vrednosti, kako bi podaci bili pregledni.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments