Претрага
Претрага
Close this search box.

Evo šta muškarci u Srbiji najčešće smanjuju- Uzroci ginekomastije mogu da budu urođenja stanja, nasleđe, način života

Uvećanje muških grudi u nekim slučajevima može da bude i posledica uzimanja steroida

Poslednjih godina sve veći broj muškaraca u Srbiji ima ginekomastiju. Reč je o uvećanju muških grudi čiji uzrok može da bude hormonske prirode, ali i gojaznost, upotreba steroida…

Mr sci. dr Predrag Matejin, specijalista estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije iz novosadske klinike “Clinic Olymp”, za Telegraf.rs odgovara na sve nedoumice u vezi sa ginekomastijom.

– Poslednjih godina sve veći broj muškaraca dolazi na kliniku zbog ovog problema – kaže dr Matejin za Telegraf.rs.

– Da li je razlog povećanog broja pacijenata činjenica da se sve slobodnije govori na ovu temu ili postoje neki drugi faktori, ne znamo. Ali, činjenica je da poslednjih godina sve veći broj muškaraca dolazi sa zahtevom da im se smanje grudi.

Prema rečima našeg sagovornika, uzroci ginekomastije mogu da budu urođenja stanja, nasleđe, način života, gojaznost, ali i hormonski faktori, kao i neke supstance koje danas koriste mladi ljudi koji vežbaju u teretani.

– Kad govorimo o prirodnoj ginekomastiji koja nije izazvana spoljašnjim faktorima, već u pubertetu dečaci dobijaju grudi i tu počinju prvi problemi i kompleksi zbog uvećanih grudi. Mi smo ustanova estetske medicine koja se bavi samo otklanjanjem posledica, a pravi uzrok ginekomastije trebalo bi da pokušaju da pronađu i leče endokrinolozi. Decu u pubertetu uvek šaljemo kod endokrinologa i obično se na kraju puberteta izdiferencira; neke ginekomastije se same smire kada predominiraju muški hormoni, a ako ima situacija gde ostanu uvećane grudi, razlog može biti ili višak masnog tkiva ili uvećane mlečne žlezde; tada se mogu raditi operacije koje mi radimo u našoj klinici – navodi dr Matejin.

Foto: DLPNG.com

Priprema za operaciju je zapravo prvi pregled, kad pacijent dolazi sa željom da mu grudi budu smanjene. Posle razgovora obavezna je konsultacija sa endokrinologom, a pacijent bi trebalo da uradi hormonski status da bi se videlo da li postoje problemi koji su mogli da izazovu ginekomastiju. Potom sledi standardna priprema koja je, objašnjava dr Matejin, ista kao kod svih drugih operacija: trebalo bi uraditi krvnu sliku, EKG, kardiološki pregled i za sada i dalje kovid test.

– Operacija se obično radi u opštoj anesteziji, izuzev kad je reč o masnoj ginekomastiji ili višku masnog tkiva, što može da se uradi i u lokalnoj tumescentnoj anesteziji u kombinaciji sa analgosedacijom. Dužina trajanja operativnog zahvata zavisi od toga koji je stepen ginekomastije, da li je to samo liposukcija masnog tkiva iz predela dojki ili se radi odstranjivanje mlečnih žlezda – objašnjava naš sagovornik.

telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti