Претрага
Претрага
Close this search box.

(FOTO) JGSP “Novi Sad” uvodi sistem elektronske naplate prevoza

Foto: JGSP "Novi Sad"

JGSP “Novi Sad“ je pokrenuo sistem elektronske naplate i informisanja putnika NSMART, koji će omogućiti lakše i brže korištenje javnog prevoza. Sistem predstavlja integrisanu informatičku celinu koja objedinjuje više funkcija u cilju obezbeđivanja razvoja i unapređenja kvaliteta pružanja usluge javnog prevoza, načina upravljanja sistemom prevoza, kao i organizaciju i efikasnost rada preduzeća i nadzora nad troškovima.

Modernizacija načina plaćanja prevoza odvijaće se postepeno zbog složenosti celokupnog sistema, pa će celokupan proces prelaska trajati nekoliko meseci.

Sistem podrazumeva nekoliko načina plaćanja prevoza:

  • Beskontaktnim čip karticama
  • personalizovanim – izdaju se za određeni period i mogu da budu građanske, đačke (učenici/studenti), za zaposlene građane (“Radničke“), penzionerske (sa penzijom višom i nižom od prosečne penzije), povlašćene kategorije, karte za nosioce prava na novčanu socijalnu pomoć.
  • nepersonalizovanim – elektronskim novčanikom (vozna karta sa upisanim avansnim sredstvima na korisničkom nalogu kartice koja donosiocu omogućava vožnju na linijama prevoza u skladu sa uplaćenim iznosom).

Elektronskom kartom – Кupuje se putem “veb portala“ preduzeća i mobilne aplikacije i aktivira putem validatora u vozilu. Papirnom kartom – za jednu vožnju, dnevna i višednevna (kupuju se u vozilu ili na prodajnim mestima preduzeća).

Putnici na gradskim linijama svoju voznu kartu moraće obaveznoda validiraju prilikom ulaska u vozilo na validatoru, tako što će svoju beskontaktnu karticu, odnosno mobilni telefon, prisloniti uređaju za validaciju. U slučaju da je vozna karta ispravna na validatoru će se aktivirati zeleno svetlo i odgovarajući zvuk, a ukoliko je neispravna na validatoru će se aktivirati crveno svetlo i odgovarajući zvuk. Na prigradskim i međumesnim linijama kartica će se davati na uvid i validaciju voznom osoblju.

Personalizovane i nepersonalizovane vozne karte moći će da se dopunjuju na prodajnim mestima preduzeća, putem veb portala preduzeća i mobilne aplikacije NSMART.

Svi korisnici koji uplate odgovarajući iznos za mesečnu ili godišnju dopunu vozne karte, u skladu sa cenovnikom preduzeća, imaće pravo na neograničeni broj vožnji na linijama javnog prevoza u skladu sa vrstom kupljene vozne karte. Mesečna dopuna vozne karte važiće od prvog do poslednjeg dana u mesecu za koji je uplaćena, a godišnja vozna karta važi godinu dana od dana izdavanja. U slučaju dopune putnik dobija potvrdu o iznosu kredita na voznoj karti.

Prelazak na novi sistem počeo je izradom NSMART godišnjih povlašćenih kartica za 11 kategorija korisnika usluga i godišnjih đačkih kartica. Кada dobiju izrađenu NSMART karticu, putnici moraju obavezno da je validiraju prilikom ulaska u vozilo.

Zamena ostalih pretplatnih karata obavljaće se sukcesivno narednih meseci. O početku zamene karata, kao i o aktiviranju elektronskog novčanika i ostalih pogodnosti (kupovina i dopuna kartice putem aplikacije za mobilne uređaje i “veb“ aplikacije NSMART, uvid u mrežu autobuskih linija, trenutnu poziciju vozila na liniji i procenu vremena dolaska vozila na određeno stajalište), korisnici usluga će biti blagovremeno obaveštavani.

Foto: JGSP “Novi Sad”

“Uvođenje NSMART sistema je velik i složen posao, zbog toga se mole putnici za razumevanje i unapred im se izvinjavamo ukoliko njihova kartica ne bude izrađena u predviđenom vremenu”, navosi se u saopštenju JGSP “Novi Sad”.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
marko
15.06.2020 17:39

nista to nece biti brze, samo dodatna guzva u punom busu kad budes isao do aparata.

Povezane vesti