(FOTO) POVRATAK U KLUPE: Pogledajte kako je protekao prvi dan u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu

       

Đaci osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije danas su ponovo seli u školske klupe.

Novinari našeg portala posetili su OŠ Đorđe Natošević i E-Gimnaziju. Pogledajte šta smo tamo zabeležili.

Direktor OŠ Đorđe Natošević Nedeljko Đorđić, rekao je za naš portal da su oni zadovoljni kako protiče prvi dan u njihovoj školi, a u novoj školskoj godini upisano je 120 dece u 5 odeljenja, što je više nego prošle godine.

Đorđić je istakao da je interesovanje za ovu školu veliko, pa je deo učenika koji je konkurisao za prijem morao biti odbijen.

Škola u novom ruhu

U ovoj školskoj godini deo škole je renoviran, a trenutno se radi na postavljanju izolacije na fiskulturnoj sali, kako bi se nastava mogla održavati i u zimskom periodu.

Novina su i pristupne rampe i lift za decu sa invaliditetom koji su postavljeni i pušteni u rad. Liftu će uz pomoć magnetnog ključa imati pristup samo učenici kojima je on potreban, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Ove godine biće obnovljena i fasada i krov, a to se radi otrpilike na svakih 5 do 6 godina. Problem sa ravnim krovom mogao bi biti rešen nadogradnjom, ali za tu investiciju za sada nema sredstava, što ne znači da ih uskoro neće biti, jer se na tome svakodnevno radi.

U planu je i otvaranje takozvanog komandnog centra koji bi se nalazio uz glavni ulaz u školu, a u njemu će pripadnici školskog obezbeđenja na monitorima moći da prate dešavanja u svakom kutku škole.

Među prve tri škole

Nedeljko Đorđić pohvalio nam se uspehom učenika koji su ove godine polagali završni ispit. Ova škola je po uspehu učenika već nekoliko godina za redom u samom vrhu ne samo u Novom Sadu već i šire, a to vide i roditelji koji se sve više odlučuju da decu upišu baš u ovu školu.

Kako protiče nastava u privatnim školama?

U E-Gimnaziji smo saznali da i u ovoj školi sve teče po planu.

Ove godine formirana su 4 nova odeljenja, od čega je jedno specijalno sportsko odeljenje koje se nalazi u okviru sportske gimanzije Meridijana koja se nalazi na Novom naselju i koja funkcioniše u okviru E-Gimnazije.

23. učenika upisana u ovo odeljenje uglavnom beleže velike uspehe u svim sportovima, pa je nastava prilagođena njihovim obavezama.

“Imamo vaterpoliste, fubalere, atletičare… Oni su budućnost našeg sporta i ponosni smo na činjenicu da su odabrali baš našu školu”, rekla je za naš portal Anđelka Ninković predstavnica ove škole.

U ostala 3 odeljenje koja se nalaze u Radničkoj 20, upisano je preko 50 novih učenika.

Učenici su zadvoljni i ne kriju oduševljenje.

“Trenutno sam na času fizike, upoznajem se sa novim drugarima, a stariji učenici nam pomažu, zadovoljni smo i nastavnicima koji nam izlaze u susret”, rekao je jedan o učenika. Njegova drugarica iz odeljenja dodala je da je jedva čekala da krene u školu i da je zadovoljna kako protiče prvi dan.

Pogledajte školski kalendar za ovu godinu.

Prvo polugodište počelo je danas i završava se 31. januara 2019. godine. Učenici u Vojvodini imaće jedan raspust manje, nego oni u centralnoj Srbiji.

Zimski raspust za učenike u Vojvodini, prema obrazovno-vaspitnom kalendaru koji donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, počinje 24. decembra, a završava se 14. januara 2019. godine.

Za učenike u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine. Neradni će biti i 1. i 2. januar zbog Nove godine.

Drugi deo zimskog raspusta počinje u petak, 1. februara, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine. Na zimski raspust se naslanja i Dan državnosti, te će tako drugo polugodište početi 18. februara.

Za učenike u Vojvodini prolećni raspust počinje od petka, 19. aprila i traje do četvrtka, 2. maja, dok za đake u ostatku Srbije počinje u utorak, 30. aprila i traje do 3. maja.

Za učenike osmog razreda predviđeno je da probni završni ispit polažu  12. i 13. aprila , a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.

U Školama u Srbiji upisano preko 300 migranta

Ove školske godine, u 33 škole širom Srbije, upisana su 344 đaka migranta, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Radi se o deci migrantima školskog uzrasta smeštenoj u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat.

NS Blok: I ove godine besplatna razmena polovnih udžbenika

U Udruženju građana NS blok je u toku osma po redu akcija besplatne razmene udžbenika za osnovnu i srednju školu. Pored udžbenika, mogu se razmeniti lektire, školska oprema i pribor.

Više o tome pročitajte OVDE

Redakcija našeg portala učenicima svih škola želi uspešnu školsku godinu

Autor nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments