Na početku Dunavske ulice, u blizini vojne komande, nalazi se jedna od najlepših građevina u Novom Sadu.  Mnogobrojni turisti koji sa brodova usidrenih na Beogradskom keju kreću u pešački obilazak grada Novog Sada obavezno zastaju, fotografišu i dive se ovom prelepom objektu.

Ova zgrada nesvakidašnjeg kolorita i bogate dekoracije pokušaj je projektanta da mešanim stilovima (zastupljenih sa kraja 19. veka) stavi svoj lični pečat na izgled prednje fasade. Uspeo je u tome i dao je „domaći zadatak“ ostalim arhitektama svoga doba.

Novosadska “Zbirka stranih umetnosti”

Zaslužan za postojanje ove građevine je bečki arhitekta Franc Voruda. Za potrebe jevrejske trgovačke porodice Šoman, Voruda je projektovao dve spratne kuće u Dunavskoj ulici. One se nalaze jedna pored druge. U zgradi koja dominira celom Dunavskom ulicom i privlači pažnju svojim izgledom i zelenom bojom danas se nalazi galerija “Zbirka stranih umetnosti”.

Prvo Vorudino delo u Novom Sadu bila je zgrada Centralnog kreditnog zavoda u Lebarskoj ulici ( danas Miletićeva) izgrađena 1895. godine. Investitori su bili bogati novosadski trgovci srpskog porekla, a među njima i porodica Dunđerski. Trideset godina kasnije, isti arhitekta je projektovao i nadogradnju ovog objekta. Franc Voruda je bio poreklom Čeh, a živeo je i radio u Beču.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments