Претрага
Close this search box.

FRANCUSKI SPACIJALITET KROMPIR IZ RERNE Okrepiće vas u hladnim danima

Foto: Schutterstock

Tartiflet je jelo od krompira iz rerne, koje potiče iz oblasti Savoja u francuskim Alpima.Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara.

Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri.

Tartiflet se najčešće može naći u menijima na skijaškim mestima kao glavno jelo za okrepljenje posle skijanja. Francuska je 2014. dobila „crvenu etiketu“ za osiguranje kvaliteta za ovo jelo.

Sastojci:

kilogram krompira

350 grama slanine

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

3 kašike belog vina

60 mililitara pavlake za kuvanje

450 grama sira (ili pavlake)

so, biber

Foto: mondo.rs

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

alo.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti