Tartiflet je jelo od krompira iz rerne, koje potiče iz oblasti Savoja u francuskim Alpima.Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara.
Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri.
Tartiflet se najčešće može naći u menijima na skijaškim mestima kao glavno jelo za okrepljenje posle skijanja. Francuska je 2014. dobila „crvenu etiketu“ za osiguranje kvaliteta za ovo jelo.
Sastojci:
kilogram krompira
350 grama slanine
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
3 kašike belog vina
60 mililitara pavlake za kuvanje
450 grama sira (ili pavlake)
so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
alo.rs/nsuzivo.rs