Posle nedeljnog ručka idealno bi bilo i počastiti se sa desertom. Gomboce su prava poslastica za čulo ukusa. Knedle sa šljivama su austrijskog porekla, a u srpskom, mađarskom i rumunskom Banatu zovu se gomboce.
Sastojci:
Jedan kg krompira
jedna kašika omekšalog putera
dva žumanceta
prstohvat soli
četiri kašike griza
250-350 g oštrog brašna
30 šljiva
200 g prezli
1 dl ulja za prženje
dve kesice vanilin šećera
Priprema:
Krompire dobro operite, stavite u šerpu nalijte vodom da ogrezne i kuvajte od momenta vrenja na niskoj temperaturi oko pola sata. Kada je krompir skuvan, prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite/ispasirajte. Dodajte žumanca, so i puter. Sjedinite sve sastojke. Potom dodajte griz i oko 250 g brašna. Umesite testo. Ako je testo previše meko i lepi se dodajte još malo brašna. Testo treba da bude meko i kompaktno. Ova količina je dovoljna za 30-tak knedli. Napravite valjak, podelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle. Knedle sa šljivama kuvajte u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu. Prezle ispržite na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle. Pospite ih vanilin šećerom. Po ukusu, možete dodati i kristal šećer.
Postoji zanimljiva priča o austrijskom caru Ferdinandu I, koji je ostao upamćen u istoriji po čuvenoj izreci: “Ja sam car, hoću knedle!”.
najzena/nsuzivo.rs