Foto: daibau.rs

I ove godine jedan broj domaćinstva u Novom Sadu grejaće se na drva i ugalj. Iz jednog novosadskog stovarišta navode za NS Uživo da je cena drva za ogrev poskupela u odnosu na 2019. godinu, te da je cena uglja i peleta ostala ista

Slučaj poskupljenja ogreva nije samo u našoj zemlji, već i u većini industrijskog dela sveta. U Americi su se cene, odnosu na prošlu godinu, udvostručile.
Foto: Pexels

Za metar drva prošle godine bilo je potrebno izdvojiti 6.500 dinara, a cena za ovu godinu iznosi 7200 dinara. Najveća potražnja je za bukvu i hrast, a ako bi građani kupovali drva složena na paleti cena bi iznosila 8000 dinara. Cena uglja iz Kolubare, koji je najtraženiji, je ostala ista kao i prošle godine, a to je 9500 dinara po toni, dok je cena za sušeni “banović” čak 15000 dinara po toni.

-Prethodne dve godine drva nisu poskupljivala, međutim ove jesu, a do kraja grejne sezone se ne zna da li će biti dodatnih poskupljenja- kažu iz ovog stovarišta.

Na pitanje koliko je jednom domaćinstvu potrebno metara drva za jednu grejnu sezonu, kažu da to zavisi od površine koja se greje, izolacije, a i same zime, da li će biti jaka.

Slučaj poskupljenja ogreva nije samo u našoj zemlji, već i u većini industrijskog dela sveta. U Americi su se cene, u odnosu na prošlu godinu, udvostručile.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments