Претрага
Close this search box.

Hilandarski kolač: Recept za izdašnu posnu poslasticu koju ćete napraviti za tili čas

Foto: PRINTSCREEN/YT/PRAKTIČNA ŽENA

Kolač od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kući može da bude spasonosno rešenje kad vam se iznenada najave gosti ili kad poželite nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu. Hilandarski kolač jedan je od takvih recepata.

Iako nema nikakve veze sa Hilandarom, pretpostavlja se da je dobio takvo ime jer se uvek pravi u posnoj verziji, a po ukusu može da parira daleko skupljim poslasticama.

Sastojci:

  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika džema (najbolje od kajsija)
  • kesica cimeta
  • kesica praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • 250 ml vode
  • malo seckanih i mlevenih oraha
  • malo suvog grožđa
  • 2 jabuke
  • 100 g posne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Umutite šećer sa džemom, dodajte cimet, vodu, izrendane jabuke, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite varjačom. Na kraju dodajte  orahe i suvo grožđe, još jednom promešajte, pa smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom.

Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kad se kolač ohladi, napravite glazuru.

U šerpicu sipajte dve kašike ulja i izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa zagrevajte na tihoj vatri i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, sačekajte da se stegne, pa secite na kocke i služite.

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti