Hor i profesori gimnazije “Isidora Sekulić” posetili Rusiju

       

Značajan broj profesora i učenika Gimnazije “Isidora Sekulić” boravio je u Rusiji, u periodu od 8. do 12. novembra u Nižnjem Novgorodu. Gimnaziju su predstavljali članovi hora “Juventas” pod rukovodstvom profesorke muzičke kulture i dirigenta hora, Snežane Živanac u pratnji prof. Mirjane Jovanović i katihete, Božidarke Andrić.

Gimnazija “Isidora Sekulić” neguje dugogodišnju saradnju sa obrazovnim ustanovama iz bratskog Nižnjeg Novgoroda – Gimnazijom broj 13, Horskim koledžom “Sivuhin” i sa Univerzitetom “Lobačevski”.

Velikim trudom i zalaganjem direktorke gimnazije, mr Ružice Vukobratović, omogućen je boravak profesora i učenika u Rusiji.

Gimnazija “Isidora Sekulić” je bila domaćin profesorima i učenicima iz Nižnjeg Novgoroda, na Danu škole i posebno na Međunarodnoj konferenciji 3K (kultura, komunikacija, kompjuter), čiji je autor direktorka Gimnazije.

Hor Gimnazije “Isidora Sekulić”, učestvovao je na Drugom Sergijevskom dečijem horskom saboru, koji je održan 11. novembra u Hramu Svetog Nikolaja u Nižnjem Novgorodu. Na Saboru je učestvovalo 340 pevača, sjedinjenih u pevanju tropara, kondaka, stihira i veličanija Svetom Sergiju Radonješkom, iz ukupno osam horova sa teritorije Rusije. Velikim horom dirigovao je gospodin Ivan Stoljnikov sa nižnjenovgorodskog Muzičkog konzervatorijuma. Hor naše gimnazije predstavio se i samostalno, izvodeći delove iz Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog Stevana Mokranjca.

Svečanosti je prisustvovao Mitropolit nižnjenovgorodski i arzamaski Georgije, koji se na završetku svečanosti obratio učesnicima ukazujući na ličnost Svetog Sergeja Radonješkog, nazvavši ga “igumanom i savešću zemlje ruske”. Visokopreosvećeni je u svojoj besedi podsetio, da Sergej Radonješki nije bio vojskovođa niti vladar, nije pisao knjige i stihove, niti slikao, već je “kao majka na rukama svoje duše nosio svoj narod, svoju otadžbinu u teško vreme međusobnih sukoba i mongolsko – tatarskog ropstva”. Mladim učesnicima Sabora, Mitropolit je poželeo da molitvenim zastupništvom Svetog Sergija žive u veri, ljubavi i jedinstvu.

Za učešće na Saboru, horu Gimnazije i dirigentu Snežani Živanac, uručena je Arhijerejska gramata.

Tokom boravka u Nižnjem Novgorodu, u Svečanoj sali Univerziteta “Lobačevski”, upriličen je zajednički koncert na kome su, pored našeg hora, učestvovali i folklorni ansambl “Vreteno” i domaćini sa Horskog koledža “Sivuhin”, pod rukovodstvom dirigenta Jevgenija Makarova.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments