Leo klub “Mileva Marić Ajnštajn” iz Novog Sada organizuje akciju prikupljanja školskog pribora i školskih torbi uoči nove školske godine za decu iz Svratišta u Novom Sadu. Akcija traje od 17. avgusta do 31. avgusta.

Kutije za donacije biće postavljene u Gradskoj biblioteci u Dunavskoj 1, i u biblioteci “Danilo Kiš” u Narodnog fronta 47 u Novom Sadu.

Detaljne informacije o akciji pogledajte na Fejsbuk stranici Leo Kluba “Mileva Marić Anštajn”.

Cilj ove akcije je da se prikupi što više školskog pribora (sveske, olovke, udzbenici, makazice, lepak, bojice, flomasteri, lenjiri, šestari, školske torbe…) i obezbedi deci iz Svratišta u Novom Sadu, kako bi srećno i opremljeno krenuli u nove školske zadatke.

Leo klub “Mileva Marić Ajnštajn” započeo je ovu akciju u maju, humanitarnom žurkom u pabu Ladovina, skupivši jedan deo sredstava. Dalje prikupljanje se nastavlja do početka nove školske godine, kako bi se obezbedilo što više potrebnog materijala.

Deca koja koriste uslugu svratišta u Novom Sadu uglavnom dolaze iz ekstremno siromašnih porodica čiji članovi rade na ulici i gde postoji rizik po detetov rast i razvoj. U tim porodicama obično su oba roditelja nezaposlena, sakupljaju sekundarne sirovine i hranu na ulici, povremeno rade sezonske poslove i slično.

Svratište u Novom Sadu je otvoreno u okviru udruženja građana 23. februara 2010. godine. Tokom svoga rada pružilo je različite vrste podrške za preko hiljadu mališana čije porodice su prinuđene da sredstva za osnovne potrebe pronalaze radom na ulici. Cilj svratišta je da spreči i smanji negativne posledice koje deca trpe zbog načina života na koji su prinuđena, da uključi decu u obrazovni i zdravstveni sistem i obezbedi dostupnost drugih usluga socijalne zaštite.

Leo klub je internacionalna humanitarna organizacija. Leonizam ili Leo pokret nastao je kao ideja Lions organizacije da ustanove humanitarna udruženja mladih koji će doprinositi lokalnoj zajednici u kojoj se klub nalazi. Leo klubovi udružuju mlade starosnog doba od 12 do 30 godina koji volonterski rade na unapredjenju lokalne zajednice na humanom, kulturnom i ekološkom nivou. Leo klub “Mileva Marić Ajnštajn“ zvanično je osnovan 6. oktobra 2015. godine u Novom Sadu, pod vođstvom istoimenog Lions kluba.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
20/08/2018 12:41

Pogrešili ste ulicu. Nije Novosadskog fronta, već Narodnog fronta…