Претрага
Претрага
Close this search box.

ISPUNJEN DUGOGODIŠNJI SAN Osnovna škola “Miroslav Antić” dobiće svoj PARK i ZELENU UČIONICU- Roditelji, đaci i nastavno osoblje UJEDINJENI U AKCIJI OZELENJAVANJA (VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Koliko je akcija sadnje zelenila u futoškoj OŠ “Miroslav Antić” bila potrebna deci, ali i roditeljima i stručnom osoblju, pokazali su njihovi osmesi i zasukani rukavi. Druženje uprkos vetru i kiši izvelo je sva odeljenja u veliko dvorište gde su posađene biljke koje su učenici i roditelji kupili i donirali kako bi, na inicijativu učiteljice Snežane Milovac, školsko dvorište pružilo deci zaklon od sunca i razonodu, ali još važnije za dalju brigu o njima i važnosti biljaka i odgovornost prema nečemu što svojim rukama uradite.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dve škole, “Miroslav Antić” i Poljoprivredna škola, realizovali su akciju ozelenjavanja dvorišne površine na ideju učiteljice Snežane Milovac, koordinatorke eko tima ove osnovne škole, koja je poželela da se ozeleni jedan deo školskog dvorišta koji je prazan,

-To će biti i učionica na otvorenom gde će deca moći da prate časove biologije ili likovnog, gde će učiteljice moći da održe čas. Moram da priznam da svake godine radimo na saradnji između dve škole i ta saradnja je sve čvršća. Za sada smo vrlo zadovoljni saradnjom i nadamo se da će se nastaviti- rekao je za NS Uživo Nemanja Jovišević, direktor OŠ „Miroslav Antić“.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dušan Gagić, direktor Poljoprivredne škole u Futogu, čiji su učenici pomogli akciju mališanima iz “Miroslava Antića”, naglasio je da se ovom akcijom razvija svest kod dece o značaju ekologije, biljaka i njihovog rasta i razvoja.

-Ovim se povećava njihova svest o biljkama u razvijanju njihove životne sredine. Smer hortikultura je izuzetno značajan, moramo se posvetiti tome da se zelene površine očuvaju, da bi deca kroz sve to što nauče u Poljoprivrednoj školi mogli od toga da žive i da pored toga rade na poboljšanju sredine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Učiteljica Snežana Milovac, koja u ovoj školi radi 30 godina, navela je da je njen dugogodišnji san bio da se ova površina ozeleni.

-Naišla sam na bivšu učenicu koja je stručno napravila elaborat i ja sam joj veoma zahvalna. Velika je sreća za našu školu i učenike. Svako odeljenje je dobilo svoju biljku. Zadatak je da je dalje neguju i paze. Dalji plan je da se naprave edukativne tačke na kojima će deca imati razne sadržaje i naravno da imaju miran kutak. Uživaćemo u zelenilu- istakla je Milovac i dodala da je svaki nastavnik zasadio po jednu forziciju.

Snežana Milovac; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Milica Ivanišević, profesorka u Poljoprivrednoj školi i bivša učenica OŠ “Miroslav Antić”, rekla je za naš portal da su zasađena stabla lišćara i četinara te da nijedna biljka ne sadrži otrovne plodove i nije alergen.

-Hortikultura je kao smer bitna. Sve je manje zelenih površina i imamo za cilj da ozelenilo okolinu u kojoj boravimo i da biljkama pomognemo. Od lišćara tu su likvidambar, kesten, vrba, od žbunastih formi imamo forzicilju, fotiniju, lovor višnju, od četinara imamo kedar, čemprese, kleke. To je širok dijapazon biljaka koje su specifične po oblicima listova, boji, cvetovima, plodovima, a kada se sklope u jedan park to je kompozicija šarenolikih biljaka sa roze i žutim cvetovima, crvenim listovima. To treba jednoj školi, jer će deca moći da naprave herbarijum iz biologije, imaju sve na jedom mestu, dok đaci iz Poljoprivredne škole mogu tu da imaju ogledne časove, iz predmeta dendrologije- tvrdi Ivanišević.

Milica Ivanišević; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Ivona Karan

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Snežana
01.12.2023 08:22

Divna akcija. Sve pohvale za učiteljicu Snežu i prof Milicu!

Povezane vesti