Istočno od Petrovaradinske tvrđave sa leve i desne strane puta koji vodi prema Sremskih Karlovcima nalazi se Molinarijev park.


General inženjer i počasni zapovednik 70. pešadijske pukovnije Austro-Ugarske carevine, Anton Molinari je osmislio ovaj park koji je sagrađen 1874. godine.

Ko je bio Molinari?

Anton Molinari rođen je 1820. godine u Titelu, a umro je 1904. godine. Za zapovednika Petrovaradinske tvrđave postavljen je 1873. godine. Odmah nakon toga počeo je da uređuje Petrovaradinsku tvrđavu zasadima drveća, cveća i raznog žbunja. Sve prilazne puteve je obnovio i rekonstruisao.

Pročitajte i… Tajne Petrovaradinske tvrđave: Napušteni železnički tunel

Molinari je od svoje 13. godine bio povezan sa vojskom. Završio je inženjerijsku vojnu školu i vremenom postao specijalista za puteve i mostove. Ratovao je protiv Italije, gde je veliku slavu stekao izgradnjom puta za samo jedan dan, preko brda Monte Pastelo. Taj put je doprineo velikoj pobedi Austro-Ugarske nad Italijom. Kasnije je kao priznanje u čast tog podviga dobio i titulu barona Molinari Anton von Monte Pastelo.

U svojoj vojnoj karijeri je službovao širom Austro-Ugarske. Penziju je dočekao u sadašnjoj Italiji na svom imanju kraj jezera Komo.

Jedna kapija Petrovaradinske tvrđave nosi njegovo ime.

Molinarijev park: Nekad i sad

Molinarijev park se prostirao od sadašnje Beogradske kapije, pa sve do osnovne škole Jovan Dučić. Za potrebe i razonodu oficira, Molinari je osmislio i uredio park van zidina tvrđave. Zasadio je mnogo vrsta različog drveća i ostalog zelenila. Oficiri su svoje slobodno vreme provodili uživajući u tom parku.

Danas, park je delimično oštećen zbog izgradnje nasipa preko kojeg je postavljena železnička pruga. Pruge više nema, ali je nasip ostao. Poslednji put park je uređivan 2011.

Izvori: Enciklopedija Jugoslavije, šesti tom izdata 1965 g. u Zagrebu; Narodna enciklopedija S-H-S od Stanoja Stanojevića.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments