Претрага
Претрага
Close this search box.

Ko su budući ministri iz Novog Sada u novoj Vladi Republike Srbije?

Foto: Vojvodina uživo
U medijima se pojavila vest o novim članovima Vlade Republike Srbije. U njoj je, pored mandatara, i dva ministra iz Novog Sada. Ko su ministri iz Novog sada u novoj Vladi Republike Srbije.

Adrijana Mesarović je budući ministar za privredu, a može se reći da ovaj resor sa sjajnim rezultatima, ostaje u rukama Novosađana jer ona menja Slobodana Cvetkovića koji je takođe iz Novog Sada.

Adrijana je rođena u Novom Sadu 1981. godine, gde i danas živi i radi, a članica je Srpske napredne stranke. Paralelno, pohađajući gimnaziju u Novom Sadu, završila je i školu u Velikoj Britaniji u gradu Sautemptonu. Završila je više specijalizovanih obuka najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz oblasti IT-a. Kao master ekonomije svoje profesionalno usmerenje posvetila je radu u oblasti bankarstva, finansija, računovodstva, poreske politike, ekonomije, finansijskog restrukturiranja i konsolidacije poslovanja u preduzećima sa privatnim kapitalom i javnim preduzećima.

Po završetku studija, radni vek započela je u porodičnoj kompaniji, gde je provela dve godine. Nakon toga, radila je godinu dana u sektoru marketinga inostrane kompanije.

Desetogodišnju karijeru u bankarskom sektoru započela je 2008. godine, najpre kao asistent menadžer za projektno finansiranje i dokumentarne poslove sa velikim klijentima u Odeljenju za devizne aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo, a zatim kao asistent menadžer odnosa sa korporativnim klijentima u Odeljenju za dinarske aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo. Sa stažom na radnom mestu saradnika u Odeljenju za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom započinje 2010. godine.

Kao viši samostalni stručni saradnik u Odeljenju za velika preduzeća, u Sektoru za rad sa privredom radila je duži vremenski period, nakon čega je postavljena za šefa istog Odeljenja. Tom prilikom obavljala je sve bankarske poslove u vezi sa velikim klijentima, kao i sve druge poslove iz delokruga rada Sektora, prema utvrđenim procedurama banke, te Narodne banke Srbije.

Bila je član više stručnih tela i radnih grupa u vezi sa realizacijom projekata u kreiranju novih bankarskih proizvoda i njihovu izmenu, vršila kontrolu sprovođenja poslovne politike, radila na sačinjavanju internih uputstava i procedura za rad. Rad se zasnivao i na uskoj saradnji i izveštavanju Narodne banke Srbije.

Pored navedenog, kao pomoćnik poverenika banke, provela je pet godina na poslovima sprovođenja stečajnog postupka nad bankom. Saradnja sa ministarstvima Republike Srbije za resor finansija i resor privrede bila je sastavni deo delokruga rada.

2018. godine postavljena je na mesto pomoćnika Gradonačelnika Novog Sada, gde se u najvećoj meri bavila projektima privlačenja investicija, koordiniranja između Grada Novog Sada i drugih domaćih i stranih kompanija, projektima javno – privatnog partnerstva i konsolidaciji javnih i javno komunalnih gradskih preduzeća.

Do danas je bila deo radnog tela Gradonačelnika za realizaciju postupka rekonstrukcije objekta Sportskog i poslovnog centra Vojvodina, kao i projekta od posebnog značaja, projekta izgradnje novog mosta – obilaznice oko Novog Sada. Član je Radne grupe Grada Novog Sada za implementaciju Smart city i deo tima za izradu Akcionog plana Green city u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Imenovano je lice ispred Grada Novog Sada za realizaciju projekata u okviru Programa Srbija 2025. U okviru Tima za investicije Grada Novog Sada imenovana je na mesto predsednika, u okviru kog sa još sedam članova iz javnog sektora radi na strateškim projektima za razvoj Grada.

Tokom nepunih 15 godina radnog iskustva, kako u privatnom sektoru i sektoru bankarstva, tako i u javnom sektoru Grada Novog Sada, stekla je značajno iskustvo u oblasti ekonomije i finansija, kao i u procedurama neophodnim za realizaciju najznačajnijih projekata u okviru kojih značajan udeo imaju međunarodni projekti.

Nemanja Starović, budući je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, a dolazi iz Ministarstva odbrane, gde je obavljao funkciju državnog sekretara, a pre toga je bio državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova od 2021-2022. godine. Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije završio je 2013. godine.

osnovnu školu završio je u Novom Sadu, a u Sremskim Karlovcima pohađao je čuvenu Karlovačku gimnaziju. Osnovne, a potom i master studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Trenutno je na doktorskim studijama.

Bio je član Saveta Univerziteta u Novom Sadu od 2004. do 2006. godine. Potom je, do 2010., radio u kompaniji „Energotehnika-Južna Bačka“. Od marta 2010. do septembra 2010. bio je zaposlen u JKP „Parking servisu“ kao stručni saradnik zadužen za saradnju sa Evropskim fondom. Nakon toga počinje da radi u Radio-televiziji Vojvodina kao projekt menadžer zadužen za prekograničnu saradnju.

„Sa 16 godina se priključio Srpskom pokretu obnove, u kojem je obavljao najodgovornije poslove, uključujući i dužnost člana Predsedništva, portparola i predsednika Izvršnog odbora. U sazivu Skupštine grada Novog Sada 2008-12. predstavljao je SPO kao šef odborničke grupe, a bio je i član Gradskog veća zadužen za dva različita resora“, navodi Starović u zvaničnoj biografiji na svoj stranici na „Fejsbuku“.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. bio je kandidat na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“. Član je Srpske napredne stranke i član Glavnog odbora.

Autor je više knjiga: popularno-istorijska zbirka„Bliski istok – kratko i jasno“ (Srpska reč, 2014.), roman „Sa druge strane“ (Prometej, 2016.) i „Podeljeni grad“ (2018.). Redovni je član Matice srpske i Udruženja književnika Srbije. Autor je i emisije „Ino-strane“ koja se emituje na Prvom programu RTV Vojvodine.

Oženjen je i otac troje dece.

Mandatar takođe dolazi iz Novog Sada

Miloš Vučević je dosadašnji ministar Odbrane u Vladi Republike Srbije, a predložen je za budućeg mandatara, od strane vladajuće Srpske napredne stranke koja je na poslednjim izborima za Narodnu Skupštinu Republike Srbije osvojila većinu. Vučević je pre dolaska u Ministarstvo odbrane bio gradonačelnik Novog Sada koji je na tu funkciju biran uzastopno tri puta, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Rođen je 1974. godine u Novom Sadu. Nakon završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosečnom ocenom 8,84. Po završetku gimnazije 1993-94. godine, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Predsednik je Gradskog odbora Srpske napredne stranke Novi Sad. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011., 2017., i 2023. godine.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada prvi put je izabran u septembru 2012. godine, nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada. Potpredsednik Srpske napredne stranke postaje 2021. godine.

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. godine. Iste godine dobija i nagradu „Kapetan Miša Anastasijević”, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021.

Dobitnik je priznanja „Bela golubica” u okviru programa „Tesla Global foruma”. Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save drugog stepena.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti. Pasionirani je ljubitelj fudbala i sporta. Slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

Govori engleski jezik. Oženjen je Majom, otac Mihaila i Danila.

Kako je najavljeno sutra će zasedati Narodna Skupština Republike Srbije, gde će Miloš Vučević, Nemanja Starović i Adrijana Mesarović, zajedno sa ostalim kandidatima, ukoliko budu  izabrani, položiti zakletvu, a Vučević će predstaviti ekspoze buduće Vlade Republike Srbije.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Her Zika Pavlovich
30.04.2024 12:43

Prijo ovo sve moj do mojega! 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by Her Zika Pavlovich
Gost
Slobodan građanin
30.04.2024 16:24

Sve su to bagra iz OSKAROVE DRPSKE NAZADNE SRANKE.
JAO NAMA ŠTO BI LALA REKO TA MOLIČU LEPO NAJEBALJI SMO.

Povezane vesti