Претрага
Претрага
Close this search box.

KOJE SU VAŠA OMILJENA IZLETIŠTA U BLIZINI GRADA? POGLEDAJTE PREDLOGE NEKE OD OMILJENIH DESTINACIJA NOVOSAĐANA

Foto: Gradske info
Tokom vikenda, pogotovo tokom toplih prolećnih dana, izleti su neizbežna stvar. U duhu Novog Sada i njegovih stanonvika to su najčešće neka mirnija mesta, u kojima se dešava pravi reset od gradske buke.

Okolina grada itekako ima šta da pruži, pogotovo kada je reč o prirodi, ali i o različitim kulturno-istorijskim znamenitostima, koje mogu da upotpune celokupan doživljaj.

Treba napomenuti da se mnoge od njih nalaze na Fruškoj gori.

Pogledajte listu predloga koje su i jedne i od najposećenijih:

1. Vrdnička kula

Vrdnička kula je jedna od turističkih atrakcija i nezaobilaznih ruta, pogotovo kada je obilazak Srema u pitanju. Osim što predstavlja spomenik kulture od velikog značaja, kula je i svedočanstvo Rimskog carstva na ovim prostorima. Vrdnička kula je bila deo nekadašnjeg utvrđenja grada Vrdnika, a od celokupnog utvrđenja sačuvala samo deo jedne kule. Ova kula samo je jedna od mnogih ruta, a odmah ispod nje nalazi se Etno-naselje Vrnička kula, Vrdnička banja, Manastir Mala Ravanica, kuća Milice Stojadinović Srpkinje.

2. Čenejski salaši

Čenej je odlično mesto za izlet ukoliko želite da prošetate i provedete dan u pravoj salašarskoj atmosferi. Šarm koji imaju čenejski salaši su dobro poznati Novosađanima, s toga se uglavnom nedeljni izleti rezervišu za ovakav tip izleta. U Čeneju ih postoji veliki broj, a svaki od njih nudi dobru domaćinsku atmosferu sa bezbroj aktivnosti koje se mogu ovde još raditi.

Foto: Gradske info
3. Pešačke staze Fruške gore

Pešačke staze na Fruškoj gori nisu rezervisane samo za rekreaciju, već i za dobro druženje, da li sa prijateljima ili ipak u paru. Stražilovo se posebno izdvaja kao najpoznatija destinacija u kojoj se može mnogo toga posetiti posebno spomenik i grobno mesto Branka Radičevića. Na ovoj ruti se uvek možete odlučiti da odmorite i predahnete, uz mesta za roštiljanje i klupe za sedenje. Pored Stražilova, tu je i Andrevlje koji vam nudi sportski teren za rekreaciju, šetnju i uživanje u prirodi.

4.  Kamenički park

Kamenički park se nalazi na svega 7 kilometara od centra grada. Ovaj najpopularniji novosadski park idealan je za kratke izlete sa decom ili za dane kada pravite kratke predahe i nemate previše vremena da utrošite na organizaciju.  Ovaj park iz 19. veka je i spomenik prirode 3 kategorije, a pored mirne zelene oaze, on ima i brojne skulpture koje datiraju iz vremena nastajanja parka. Takođe tu je i čuveni dvorac Marcibanji-Karačonji koji iznova i iznova oduševljava posetioce i budi čuvene uspomene na nekadašnje njegove stanovnike.

Foto: Pavle Pejić/nsuzivo.rs
5. Karlovačke vinarije

Sremski Karlovci su poznati po mnogo čemu, ali ono po šta se ljudi uvek vraćaju jeste dobro vino. Čuvene karlovačke vinarije kojih ima veći broj, su idealne za posete vikendom, pogotovo što su njihovi vlasnici srdačni da vam ispričaju svoj put i u posebnom ambijentu serviraju svoja najbolja vina. Poseban doživljaj karlovačkih vinarija čini istorija vina, a vinarije će vam kazati neke od najpoznatijih vinskih priča, ali i dati korisne savete kako i kada da uživate u ovom grožđenom napitku.

Foto: Gradske info
6.  Fruškogorski manastiri

Fruškogorski manastiri su nešto što je specifično i posebno za čitav ovaj kraj. Sve da i niste vernik, manastiri poznati još i kao „Fruška – Sveta gora“ donose poseban doživljaj. Stara i autentična arhitektura, neverovatan mir, dobrodošlica njenih čuvara – monaha i pravoslavna obeležja su sve ono što možete iskustiti. Zanimljive i istinite priče, srednjovekovna arhitektura koja se ponegde spojila sa modernim elementima, doprinela je da svaki od ovih manastira izgleda sasvim novo i drugačije, a opet posebno.

gradskeinfo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ron Jeremy
24.03.2024 11:43

Od mesta blizu grada najviše volim da odem do Nove Detelinare i Limana 5 (za starije Novosađane još uvek Telep).

Povezane vesti