U okviru “Kaledioskopa kulture” 5. oktobra održaće se koncert “S Mokranjcem u svet” u Kulturnoj stanici Eđšeg.

“S Mokranjcem u svet” predstavlja program iz opusa Stevana Stojanovića Mokranjca, nanizan od ređe izvođenih dela iz različitih perioda Mokranjčevog stvaralaštva. Pored onih na srpskom i makedonskom jeziku, poput VII i XV Rukoveti, kompozicije “Čekanje”, “Dva ženska hora”, “Dve narodne pesme iz XVI veka”, itd, koncept odzvanja narodnim pesmama u Mokranjčevom aranžmanu i na turskom, rumunskom, mađarskom i ruskom jeziku.

Auditivni deo programa, kao ubedljivo najdominantniji, simbolično priča o autorovim putovanjima po zemlji i inostranstvu, odnosno majstorskom poznavanju i povezivanju kulture raznih naroda, dok vizuelni i narativni deo potkrepljuju i ističu pomenutu simboliku, obučenu u razne boje našeg kulturnog nasleđa.

Ovaj koncert realizuje se u okviru “Kaleidoskopa kulture” u realizaciji Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Mešoviti hor Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu Sonja Marinković osnovan je krajem 1961. godine kao prva ozbiljna sekcija Društva. Akademska sredina, tradicija i ugled hora doprinose potvrđivanju njegovih visokih umetničkih dometa osvajanjem prestižnih nagrada na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima, te uspešnim delovanjem i u 59. sezoni.

Više informacija o horu možete pročitati na: https://www.sonjachoir.rs/

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments