Kremlj poručio zapadnim silama da je situacija ozbiljna! Putin: Rusija će ratovati zbog Ukrajine i Gruzije!

Moskva zahteva da se Zapad pravno obaveže da Ukrajina, Gruzija ili bilo koja druga bivša republika SSSR nikad neće ući u NATO. Ukoliko taj zahtev bude odbijen, Rusiji na raspolaganju stoje različite vojne opcije, upozorio ruski predsednik

 

Moskva zahteva od Zapada da se pravno obaveže da Ukrajina, Gruzija ili bilo koja druga bivša republika SSSR nikad neće ući u NATO, saopštio je juče Kremlj, ističući da je to pitanje života ili smrti za Rusiju. Ukoliko zapadne sile odbiju taj zahtev, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da mu različite vojne opcije stoje na raspolaganju.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je juče da njegova zemlja zahteva da NATO poništi odluku o prihvatanju Ukrajine i Gruzije kao potencijalnih kandidata za članstvo u tom zapadnom vojnom bloku. On je naglasio da Rusija mora da stane na put širenju NATO i spreči Ukrajinu ili bilo koju drugu bivšu republiku SSSR da postane član tog saveza.

– Moramo okončati napredovanje NATO, njegove infrastrukture i kapaciteta dalje na istok. Moramo isključiti mogućnost da se Ukrajina jednog dana pridruži tom zapadnom vojnom paktu. Izričito zahtevamo zvanično povlačenje odluke samita u Bukureštu iz 2008, kojom se kaže da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO. Kažemo da dalje širenje Alijanse mora biti isključeno kao mogućnost – istakao je Rjabkov, dodavši da je to pitanje života ili smrti za Rusiju.

 

Prema njegovim rečima, Alijansa mora da se vrati na poziciju iz vremena potpisivanja sporazuma NATO-Rusija 1997.

– Nema više odlaganja, moramo se pozabaviti ovim ozbiljnim pitanjem, ovde i sada – kazao je juče Rjabkov.
Samo dan ranije predsednik Vladimir Putin izjavio je da su SAD i njeni saveznici doveli Rusiju u poziciju da nema više gde da se povuče.

– Pričao sam o „crvenim linijama“, koje ne bi trebalo da se pređu. Želim da svi shvate, i u našoj zemlji, i u inostranstvu, da naši partneri razumeju: u pitanju nije linija koju ne želimo da neko pređe. U pitanju je to što nemamo gde više da se povučemo. NATO nas je pribio uz tu liniju i, izvinite na izrazu, više ne možemo da se maknemo – objasnio je Putin.

On je ponovio da će NATO instalirati raketne sisteme u Ukrajini, te da će projektilima biti potrebno svega četiri ili pet minuta da dolete do Moskve.

– Gde da se pomerimo? Doveli su nas u takvu situaciju da moramo da im kažemo: „Stanite!“ U tome je cela stvar – istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija ima odgovore i na to ukoliko NATO nastavi da se širi dalje na istok.
Odgovori mogu biti najrazličitiji. To zavisi od toga kakve mi predloge naši vojni eksperti budu dali – bio je jasan Putin.

Šef Kremlja je rekao i to da je Moskva zauzvrat NATO i SAD predložila garancije za stratešku bezbednost, koje će sama dati kako bi diplomatski sporazum bio postignut.

informer.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti