Претрага
Претрага
Close this search box.

KUĆE U STILU ROMANTIZMA VRLO SU RETKE U NOVOM SADU, A JEDNA SE NALAZI U PAŠIĆEVOJ ULICI (FOTO/VIDEO)

Foto: Gradske info
U najužem novosadskom gradskom jezgru, ulici Nikole Pašića 12  nalazi se jednospratna zgrada, izgrađena u stilu romantizma, sa osnovom u obliku ćiriličnog slova „G“.

Nažalost, plan ove kuće nije sačuvan do današnjih dana, pa nije poznato ni ko je projektovao objekat.

Na uličnoj fasadi, nalazi se 5 vertikala segmentno završenih otvora i centralno postavljen kolski prolaz. Balkon iznad kolskog ulaza je flankiran plitkim pilastrima, sa ogradom od vitičastog kovanog gvožđa, na kojoj su izvedeni vegetabilni gvozdeni elementi.

Prozori sprata nadvišeni su karakerističnom uzanom malterskom dekoracijom, koji prate gornji deo prozorskog otvora.

Fasadno platno je u prizemlju horizontalno fugovana, a na spratu ravno malterisana i završava se frizom sa tavanskim rozetama u osi prozora.

Dvorišnom fasadom dominira komunikacioni balkon na profilisanim kamenim konzolama, sa ogradom od kovanog gvožđa.

Kuća poseduje duboki podrum, u koji vodi petnaest stepenika, građenih opekom na kant. Podrum je smešten na desnoj strani kuće i zasvođen je poluobličastim svodom. Predpostavlja se da je ovaj podrum pripadao straijoj kući koja se nalazila na ovom istom mestu, a koja je srušena tokom bombardovanja Novog Sada 849. godine.

Ono po čemu se ova kuća posebno izdvaja je činjenica da je ona jedna od retkih kuća u gradu koja je građena u stilu romantizma.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti