Претрага
Претрага
Close this search box.

Lek za METEOROPATE: 6 prirodnih načina da ublažite GLAVOBOLJU izazvanu promenom vremena

Foto: Lupilu.hr
Mnogo je uzorka za pojavu glavobolje- stres, infekcije, naprezanje leđa i očiju, pasivno pušenje, izloženost različitim hemikalijama, hormonski disbalans, genetski faktori, ali jedan od najčešćih uzroka je promena vremena. Zbog čega vreme utiče na pojavu glavobolje, ali i vrtoglavice, često praćene mučninom?

To je zbog toga što nagle promene temperature i vlažnosti vazduha donose promenu atmosferskog pritiska, a on uzrokuje nagle promene pritiska u krvnim sudovima i tkivima našeg organizma koji nemaju dovoljno vremena da se prolagode tim novonastalim promenama. Zbog toga se kod mnogih ljudi, javlja jaka glavobolja, kod nekih drugih i mučnina, nagli porast pritiska, promena raspoloženja…

Posebno osetljivi na vremenske promene su ljudi koji su hronično izloženi stresu. Njihovi krvni sudovi su u stalnom grču zbog proizvodnje hormona stresa pa im je mnogo teže da se prošire ili suze pod uticajem promene vremena.

Evo šta može da pomogne ako vam se javljaju glavobolje kao posledica promene vremena:

1. Tuširanje

Istuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Smenjivanje vode različitih temperatura podstiče krvne sudove da se šire i skupljaju.

2. Intenzivna fizička aktivnost

Uvedite u svoju rutinu intenzivnu fizičku aktivnost poput trčanja, brzo hoda ili plivanja. Sve to povećava broj otkucaja srca i protok krvi, što vodi širenju krvnih sudova. Na kraju treninga, protok krvi se smanjuje i krvni sudovi se sužavaju.

3. Masaža

Ako dugo sedite, vrlo je verovatno da često imate ukočen vrat i da vas bole leđa. Redovna masaža vrata i leđa oslobađa napetosti i poboljšava dotok krvi u mozak.

4. Izađite na svež vazduh

Što više vremena provodite u prirodi. Kada izađete s posla, proštajte parkom. Vikendom pokušajte da odete van grada kako biste udisali kiseonik.

5. Pazite na ishranu

Svima koji pate od migrena savetuje se da unose namirnice bogate magnezijumom. To su pasulj, orašasti plodovi, brokoli, zeleno povrće, zatim one koje sadrže vitamine B grupe- pivski kvasac, losos, mleko, jaja, semenke, ostrige, dagnje…

6. Dobro se odmorite

Za opštu dobrobit tela i duha važan je odmor. Ne nosite posao kući, ne radite vikendom. Vreme za odmor provedite napolju, s ljudima koje volite, a manje ispred televizora i skrolujući telefon… Potrudite se da legnete do 11 sati uveče i da spavate bar 7 sati u provetrenoj prostoriji optimalne temperature, sa zamračenim prozorima. Najidealnije bi bilo da svako veče legnete i da se ujutru probudite u isto vreme. Poštujte svoju rutinu spavanja.

 

Novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага