Претрага
Претрага
Close this search box.

LEPO VREME IZMAMILO LJUDE, ALI I ZMIJE Evo šta vam je činiti, ukoliko se susretnete oči u oči sa ovim gmizavcem

Foto: Pexels/Ilustracija

U Novom Sadu, sugrađani se sve češće susreću sa zmijama, a kako kažu iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode- to je normalna pojava.

-Normalna je pojačana pojava zmija za ovo doba godine. Naime, zmije su neaktivne u periodu od kasne jeseni do ranog proleća, kada hiberniraju. Sa dolaskom proleća i toplijih dana, one se bude iz zimskog sna i postaju aktivne, posebno u periodu proleća i ranog leta, kada pored hrane traže i partnere u sezoni parenja. Zbog toga zmije najčešće i najlakše viđamo dok se nepomično sunčaju i upijaju toplotu sunčevih zraka. Kada postignu potrebnu temperaturu, postaju aktivnije i sposobnije kako za lov, tako i za beg, po potrebi- rekli su za NS Uživo iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i dodali:

Foto: Pexels

-Na prostoru Vojvodine i Novog Sada, najčešće vrste su belouška i ribarica, dok se na suvljim terenima najčešće mogu sresti smukulja i smuk. Napominjemo da ni jedna od ovih zmija nije otrovna, da se hrane žabama i ribama- belouška i ribarica, odnosno insektima, gušterima, miševima i pacovima- smukulja i smuk. Takođe, sve ove vrste su zakonom strogo zaštićene po Pravilniku o proglašenju i zaštiti storog zaštićenih i zaštićenih divlјih vrsta bilјaka, životinja i glјiva. Ukoliko se sugrađani susretnu sa zmijom, najbolje je da ništa ne urade,  nego samo da se sklone od nje i da joj daju prostora da se i ona udalji i ode. Ukoliko zmija ipak uđe u neki objekat ili prostor, treba obavestiti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, pa će neko od saradnia izaći, uhvatiti zmiju i vratiti je u prirodu.

Zmije koje žive u Srbiji, a posebno ove 4 koje se sreću u Novom Sadu, nikada ne napadaju čoveka, izuzev u slučajevima kada se brane od njega i ako se osećaju u životnoj opasnosti, ako ih neko nagazi ili nestručno pokušava da ih uhvati.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti