Претрага
Претрага
Close this search box.

Letnje vrućine i vaša beba: Ovo su najbolji načini da je rashladite

Foto: Pexels
U susret nadolazećim vrelim danima u drugoj polovini sedmice, kada se temperature penju iznad 30 pa čak i 40 stepeni Celzijusa, svi osećamo izazove koje donose letnje vrućine. Međutim, posebno je važno obratiti pažnju na najmlađe članove naše porodice – naše dragocene bebe.

Roditelji su često suočeni sa dilemama o tome kada je pravi trenutak da izvedu bebu napolje i kako da je adekvatno obuku kako bi je zaštitili od neželjenih posledica toplotnih udara. U nastavku pročitajte najefikasnije načine rashlađivanja beba tokom velikih letnjih vrućina, uz stručne savete i smernice kako bi očuvali zdravlje i udobnost naših najmlađih u toplim danima koji dolaze.

Izbegavajte visoke temperature

Stručnjaci preporučuju da ne izvodite novorođenčad i male bebe napolje kada temperatura prelazi 27 stepeni Celzijusa. Ostanite u zatvorenom prostoru gde možete održavati prijatnu temperaturu.

Obucite bebu adekvatno

Kada morate izaći napolje, obucite bebu u tanak sloj odeće koji će zaštititi njenu kožu od sunca. Obezbedite da nosi kačket ili šeširić kako bi zaštitili njeno lice i glavu od sunčevih zraka.

Vodite računa o hidrataciji

Bebe mlađe od 6 meseci lako dehidriraju jer ne piju vodu redovno. Ako vaša beba pije samo majčino ili adaptirano mleko, konsultujte se sa pedijatrom da li je potrebno da joj uvodite i vodu tokom visokih temperatura.

Prepoznajte znakove dehidratacije

Posmatrajte bebu i obratite pažnju na znakove dehidratacije kao što su pospanost, razdražljivost, smanjen broj vlažnih pelena, suva usta i odsustvo suza. Osim dehidracije, iscrpljenosti toplotom uključuju neobičnu žeđ, umor, hladnu ili vlažnu kožu. Ovo može brzo prerasti u toplotni udar, sa simptomima kao što su povišena telesna temperatura (39°C+), ubrzan puls, nemir, zbunjenost, povraćanje i/ili letargija.

Foto: Pexels

Koristite hlađenje vlažnom krpom

Kada primetite da je beba previše topla, koristite hlađenje vlažnom krpom kao efikasan način rashlađivanja. Potopite komad pamučne tkanine u hladnu vodu, malo je ocedite, a zatim tapkajte bebinu kožu kako biste je rashladili. Nakon toga, možete je umotati u vlažnu krpu za dodatno rashlađivanje.

Izbegavajte ostavljanje dece u automobilu

Nikada ne ostavljajte dete samo u parkiranom automobilu, čak i ako su prozori otvoreni. Temperature u unutrašnjosti automobila mogu naglo porasti i dostići smrtonosne nivoe toplote. Na svakih 10-tak minuta unutrašnja temperatura u automobilu može da poraste za čak 20 stepeni.

Prilagodite aktivnosti

Ako morate da izlazite napolje, planirajte aktivnosti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada je temperatura niža. Uz malo bolju organizaciju, učinićete dan ptijatnijim i bebi a i vama.

Koristite klimatizaciju i ventilaciju

U zatvorenom prostoru koristite klimatizaciju ili dobro provetravajte prostorije kako biste održavali prijatnu temperaturu za bebu. Važno je da uvek pratite bebin odgovor na toplotu i vodite računa o njenom dobrobiti tokom vrućih letnjih dana. Ako primetite bilo kakve simptome dehidratacije ili toplotnog udara, odmah se obratite pedijatru.

vojvodinauzivo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага