Претрага
Претрага
Close this search box.

Maloletnici više neće moći da kupuju elektronske cigarete? Pravni savetnik objašnjava da li je to moguće realizovati u praksi

Foto: Pixabay

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine juče je objavilo da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača. Kako se navodi na njihovom sajtu, izmene će se ticati dela koji se odnosi na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima.

Mladen Alsirović, pravni savetnik iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine objasnio je za naš portal kako će to konkretno uticati na potrošače, ali i na proizvođače elektronskih cigareta.

– Zakonska zabrana prodaje duvanskih proizvoda maloletnicima već postoji i odnosi se na klasične cigarete. U međuvremenu su se pojavili novi, alternativni proizvodi kao što su elektronske cigarete i proizvodi koji funkcionišu na principu zagrevanja duvana, a nisu obuhvaćeni zakonom. Cilj je da se i oni zakonski regulišu, jer u praksi ne bi trebalo prodavati maloletnicima ikakve proizvode koji sadrže nikotin, iako svi znamo da se to ne poštuje. S tim u vezi, problem je što je to teško iskoreniti, iz razloga jer je potrebno da tržišni inspektor bude prisutan u trenutnu kada neko maloletniku proda taj zabranjeni proizvod. Dakle, to je praktično nemoguće realizovati u praksi uz legitimaciju i utvrđivanje da je osoba maloletnik – objašnjava Alsirović.

Foto: Pixabay

Potrebno je podići svest potrošača o nekim zdravijim navikama i načinu života

– Verujemo da, ukoliko se pronađe neko rešenje za ove odredbe zakona, će se pozitivno uticati na mlade ljude i na očuvanje njihovog zdravlja. Što se tiče druge strane, odnosno proizvođača samih cigareta, na njihov budžet će se ovo svakako negativno odraziti, ali oni ipak treba da nađu način da se na alternativne načine promovišu i da svoje proizvode približe potrošačima koji žele da ih konzumiraju, a da im ciljna grupa više ne budu maloletnici – zaključuje naš sagovornik.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti