Međunarodni dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu

       

Nova sajamska sezona u Novom Sadu počinje manifestacijom “Međunarodni dani energetike i investicija” koja će biti održana 27. i 28. februara.

Najveći forum za inostrane i domaće projekte organizuje Novosadski sajam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RES fondacije. Tradicionalno, Novi Sad nosi titulu Grad partner, dok je Zrenjanin ove godine Grad prijatelj manifestacije.

Tim povodom, održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Slavoljub Arsenijević, predstavnik RES fondacije Nikola Vujović, savetnica gradonačelnika Novog Sada za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić-Mijatović i predstavnik udruženja Inicijativa za kvalitetnije stanovanje Marko Arsenijević.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da je ova sajamska manifestacija specifična po tome što nema klasičan ekonomski interes i da primat nad izložbenim delom, gde se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, ima kongresni segment manifestacije. U okviru tog segmenta, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva biće obrađene najaktuelnije teme kao što su: Kako finansirati projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uz pomoć međunarodnih “zelenih” fondova i uz pomoć fondova kojim upravlja Republika Srbija? Zašto je važno učešće žena u oblasti energetike? Kako da kroz cevi u sistemima daljinskog grejanja isporučujemo jeftinu toplotu, kako se ona proizvodi, kako se ona efikasno transportuje cevima i kako se isporučuje efikasno i jeftino?

Na štandu Grada Novog Sada će biti predstavljene slobodne lokacije za investitore i dosadašnji rezultati, kao i planovi, u oblasti energetike. Agencija za energetiku Grada Novog Sada, predstaviće rezultate u oblasti uvođenja energetskog menadžmenta, zatim solarni kofer kao nastavno pomagalo, termovizijsku kameru i solarni mobilni uređaj. Zainteresovani će moći da se informišu o projektima na temu energetike kao što je “Obnovljiva solarna energija (R-SOL-E)” i drugim projektima u kojima su učestvovale gradske uprave.

Ciljevi Dana energetike su ostvarivanje saradnje aktera u oblasti energetskog sektora, održive energetike, zaštite životne sredine, sektora građevinarstva i lokalnog razvoja u Srbiji i regionu; stimulisanje investiranja u održivu energetiku; predstavljanje naprednih tehnologija; promovisanje mogućnosti finansiranja energetskih projekata; veća primena obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti i sprečavanje klimatskih promena i prilagođavanje na neizbežne promene.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: