Mekdonalds je prestao da koristi paradajz u pripremama hrane na većini svojih lokacija u Indiji, jer ta zemlja pati od nepovoljnih vremenskih uslova zbog kojih su cene naglo porasle.
U nekim regionima, veleprodajne cene osnovnih jela tradicionalne indijske kuhinje porasle su 288 odsto za mesec dana na najviših 140 rupija po kilogramu, a maloprodajne cene su još više, što je podstaklo mnoge ljude da smanje potrošnju.
Nekoliko stavki na indijskom meniju Mekdonaldsa, poput popularnog Maharaja Mekburgera, uključuje kriške paradajza.
Globalni lanac brze hrane naveo je kao razlog nedostatak snabdevanja usled jakih monsunskih kiša koje su poremetile distribuciju paradajza.
– Uprkos našim najvećim naporima, nismo u mogućnosti da dobijemo adekvatne količine paradajza koji prolaze naše stroge provere kvaliteta. Prinuđeni smo da vam služimo proizvode bez paradajza – pisalo je u obaveštenjima objavljenim u dva Mekdonalds restorana u Nju Delhiju.
Kompanija nije navela koliko dugo će problem trajati.
U izjavi za medije, kupac franšize koji vodi oko 150 lokala Mekdonaldsa na severu i istoku Indije, pripisuje odluku “privremenim” sezonskim problemima.
telegraf