Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grad je tražio da urbanisti iznađu rešenje da li je i na koji način izvodljivo da se jedna od zaustavnih traka pretvori u traku za bickiliste, koja će barijerama biti odvojena od saobraćaja

Novosadski biciklisti koji dvotočkašima prelaze Most slobode, više neće biti u opasnosti jer grad planira da na najprometnijem novosadskom mostu izgradi biciklističku stazu. Novi Sad ima najviše biciklista, i najviše biciklističkih staza u Srbiji. U planu je rekonstrukcija više kilometara staza u celom gradu, a grad je tražio da urbanisti iznađu rešenje da li je i na koji način moguće izgraditi stazu na Mostu slobode. U Gradskoj kući smatraju da je izvodljivo da se jedna od zaustavnih traka pretvori u traku za bickiliste, koja će barijerama biti odvojena od saobraćaja.

Manje gužve i čist grad: Novi Sad ima blizu 100 kilometara biciklističkih staza, i oko 40.000 biciklista
Foto: NSBI

Most slobode je za sada najkraća veza Novosađana s Kameničkim parkom i dalje sa Fruškom gorom, i koristi ga veliki broj biciklista, naročito preko vikenda.

– Ukoliko bi se deo kolovoza odvojio za nesmetanu vožnju bicikala, Novi Sad bi značajno unapredio bezbednost saobraćaja, a ujedno bi se i povećao i broj ljudi koji koriste bickl, kao poptuno ekološko sredstvo prevoza. To bi doprinelo smanjenju emisije štetnih gasova i boljem kvalitetu vazduha u Novom Sadu – kažu biciklisti s kojima smo razgovarali.

Biciklističke staze na Futškom putu: Udobna vožnja: Ove godine počinje rekonstrukcija sedam kilometara biciklističkih staza na Futoškom putu, od Bulevara oslobođenja do Bulevara patrijarha Pavla
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ove godine počinje rekonstrukcija sedam kilometara biciklističkih staza na Futoškom putu, od Bulevara oslobođenja do Bulevara patrijarha Pavla. Skidanje postojećih pohabanih i oštećenih staza i izgradnja novih radiće se u dve faze. Celokupni radovi vredni su 300 miliona dinara. A pripremljena je i projektna dokumentacija za izgradnju staze Novi Sad- Rumenka- Irmovo- Kisač- Čenej, duge skoro 20 kilomeatara. U toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina i pešačko- biciklističke staze duž Bukovačkog puta.

(Foto: Kritična masa) Zelena pluća grada: Svi Novosađani koji se prijave mogu da dobiju od grada 10.000 dinara za kupovinu bicikla

Uz to, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je građanima davao po 10.000 subvencija za kupovinu bicikala. Iz budžeta je izdvojeno 18 miliona dinara.

– U samo jednoj minuti danas se čak 6.000 Novosađana prijavilo za subvenciju za kupovinu bicikla, zato ćemo izdvojiti još 10 miliona dinara za novi konkurs u narednim nedeljama. Svi koji žele bicikl – dobiće ga – najavio je prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević.

Novi Sad ima blizu 100 kilometara biciklističkih staza, i oko 40.000 biciklista. Subvencije se realizuju preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

K. Anđelić

8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ns bici
05/07/2021 08:27

U vecini Vojvodjanskih naselja bicikliaticka staza je jednostavno horizontalnom signalizacijom odvojena od kolovoza i svi to postuju
moze i ovde da se desni deo zaustavne “zakreci” tj linijom odvoji za bicikliste, znakom obaveste ucesnici u saobracaju
i dosad je postovana zaustavna pa sto ne bi i sa dodatkom biciklisticke bez fizickih odvajanja
zasto komplikovati i praviti projekte, tendere, birati izvodjace…

NS Bicoš
05/07/2021 09:31
Reply to  ns bici

Zbog bezbednosti naravno. Veće su brzine na mostu nego u gradu. Mora biti fizički odvojena.

Bane
05/07/2021 23:45
Reply to  NS Bicoš

Koja bezbednost? Ako je sudjeno pokupce te na biciklistickoj kod futoske.

Milan
05/07/2021 10:09

Kakva mudrost, za koje ce se dati milioni za projekat.. A postaviti betonske ili metalnu bikinu u zaustavnoj traci.. A sto se tice subvencije,pohvalno ali mislim da je veci problem ljudima, sto im se biciklovi kradu, da je to najveci problem

Nenad
05/07/2021 13:51

Bilo bi jako lepo da grad spoji promenadu uz Dunav od Mornarice do Nasipa u Veterniku, zaista da se napravi biciklistička i trim staza jer dosta biciklista vozi po magistrali i rizikuju da ih udari auto.

Milos Pocerac ulica
05/07/2021 15:37

Kako su se biciklisti izborili za tu stazu?Da nam daju savet da se na Klisi izborimo da dobijemo pijacu vodu i kanalizaciju.Iz kabineta gradonacelnika stalno nam govore to je skupa investicija za grad.

Teodor
05/07/2021 21:18

Dobro da se neko setio!
Još od otvaranja, “novosadski biciklisti koji dvotočkašima prelaze Most slobode” čine ozbiljan prekršaj jer je most rezervisan za saobraćaj motornih vozila.

Bane
05/07/2021 23:42

A sta je sa pesackom stazom koja vodi do sr.kamenice? Pre tunela pa desno. Zarasla,nema svetla,asvalta je ostalo jos malo,odrona i klizista koliko hoceze. Sta se resava po tom pitanju? Pesacka staza do sr.kamenice NE POSTOJI !