Претрага
Претрага
Close this search box.

NA MESTU NEKADAŠNJEG KOPRIVIĆA – NOV KOPRIVIĆ: SVE NOVOSADSKE ZAJEDNICE DOBIĆE SVOJ KOPRIVIĆ U ZNAK SEĆANJA NA SIMBOL GRADA

Napoznatiji koprivić u centru, u Ulici Modene; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović Bojić danas je na Štrandu najavila sadnju novih koprivića, od kojih će jedan biti i na mestu najpoznatijeg koprivića u gradu koji je srušen za vreme superćelijskih oluja.

„Posadićemo po jedan koprivić u svaku od mesnih zajednica, ukupno 47, pa će svako imati svoj koprivić u znak sećanja na koprivić koji je nastradao u samoj oluji“, rekla je Radenović i dodala.

„Takođe, kada se završi parterno uređenje iznad podzemne garaže u Ulici Modene ćemo posaditi drvo koprivića na istom mestu gde je ono i bilo“, rekla je Mira Radenović i podsetila kako će tako koprivić nastaviti da bude jedan od simbola Novog Sada, baš kao što je i bio pre oluja.

Podsećamo, koprivić u Ulici Modene je dostigao visinu od preko 15 metara, a starost ovog stabla procenjivala se na više od 130 godina.

Stablo koprivića u centru Novog Sada stavljeno je prvi put pod zaštitu kao Spomenik prirode davne 1978. godine i predstavljalo je poseban primerak ove vrste zbog svojih impozantnih prirodnih i ambijentalnih vrednosti.
gradskeinfo

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
06.12.2023 11:55

Jeste bas sigurni, mozda da date vasem Galensu da sabije jedno deset spratova u sred centra, ime kompleksa garden galens centar? 🙂

Last edited 2 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Savo
06.12.2023 23:22

Nije gradnja podzemne garaze unistila koprivic nego supercelija

Gost
SNS Uzivo
07.12.2023 13:48
Odgovori  Savo

Sistem nije zakazao! 🙂

Last edited 2 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Svetozar Miletić
17.12.2023 02:10
Odgovori  Savo

Kada se vrati sloboda u Vojvodinu i ostatak Srbije, nadam se da će biti sagrađena Superćelija za trenutne okupatore. Možda se iskoriste i jame tih par nakaradnih parkinga, jedinih koji se grade u sred centra Evropskog grada dok ostali pretvaraju puteve u parkove. Šteta da se baci, pa da se naša država očisti od fašizma kao i 45-te. Dokazano radi, pitaj one iz Blajburga ili Dražu. Zaslužili su to samo za ova dva investitorska parkinga i uništenih neprocenjivih simbola grada, prvo delo prirode kojih pod SNS okupacijom ima sve manje i drugo delo jednog od najznačajnijih vojvođanskih i srpskih arhitekti,… Učitaj još »

Povezane vesti