Foto: sparklyget.blogspot.com

Stručnjaci za ajkule otkrili su nekoliko savete koji će pomoći da ostanete bezbedni dok plivate u otvorenom moru.

Poslednjih nedelja neprestano slušamo vesti o napadima krvoločnih ajkula u poznatim letovalištima. I mada ove godine nije zabeležen takav slučaj na moru u Crnoj Gori, omiljenoj letnjoj destinaciji Srba, to ne znači da ih nema u Jadranskom moru i da ne predstavljaju opasnost.

Foto: dnevno.rs

Nekada bismo rekli da su šanse da budete napadnuti i povređeni od strane ajkule vema male, nedavna dešavanja nas demantuju. Na sreću, postoji nešto što bise mogli da uradite da biste izbegli da vas napadnu ovi predatori, a prilično je jedanostavno.

Stručnjaci za ajkule su dali nekoliko saveta koji pomažu i mogu da vam spase život u ovoj situaciji.

1. Nikada ne plivajte sami

Prema savetima stručnjaka, uvek je mudrije da plivate sa nekim u vodi, jer je veća verovatnoća da će ajkule prići usamljenoj jedinki. Ovo će vam takođe pomoći da ostanete mirni u slučaju da ugledate ajkulu, jer se one više plaše nas nego mi njih, kaže Džuli Andersen, osnivač Shark Savers, Shark Angels i Fin Free).

Ako primetite ajkulu, “održavajte kontakt očima i uverite se da vas ajkula vidi. One su predatori kad im se ukaže prilika i neće rizikovati ako znaju da su primećeni”, kaže Andersen.

“Plivajte ili se krećite polako, a neka vam oči budu uprte u ajkulu sve dok ne izađete iz vode.”

I uvek izbegavajte prskanje.

“Ajkule mogu da čuju niskofrekventne zvukove od prskanja i mogu da istraže da li je riba, odnosno plen u blizini i ranjiv”, upotoravaju stručnjaci.

2. Nemojte da nosite metalni nakit ili kupaće kostime kontrastnih boja

Stručnjaci kažu da bi trebalo i da izbegavate da nosite metalni nakit “jer ferlektujuća svetlost  može da liči na sjaj riblje krljušti”.

“Ajkule vide u nijansama sive, što znači da detektuju kontrast, a ne boju“, objašnjava Anderson. Zato je bolje da ne nosite kupaći kostim koji je, recimo, na crno-bele pruge.

3. Vodite računa o tome gde plivate

Šanse da naiđete na ajkulu su veće što ste dalje od obale. Ali stručnjaci kažu da su omiljena mesta za okupljanje ajkula “područje između peščanih sprudova ili blizu strmih spustova”.

4. Zaobiđite područja gde ljudi pecaju

Ajkule  jedu ribu, a rekreativni ili komercijalni ribolov ima za cilj da privuče mnogo ribe u jedno područje.  Većina stručnjaka se slaže da je najbolje izbegavati kupanje u delovima u kojima se obavlja bilo koja vrsta ribolova, ali postoje i neki suptilniji znaci da je predator u blizini.

“Ako vidite ptice kako rone ili ribe skaču, to bi mogao da bude pokazatelj da je veći grabljivac, možda ajkula, u blizini i da s hrani jatom riba”, rekao je morski biolog dr Čak Bengli za NBC njuz.

Uobičajena zabluda je da prisustvo morskih svinja (pliskavica) ili delfina znači da ajkule nisu u blizini. Ovo najčešće nije tačno, jer “obe vrste životnja  jedu iste namirnice”.

5. Izbegavajte foke i morske lavove

Velike ajkule, kao što je velika bela, redovno jedu foke i morskog lava. Pošto su ovi morski sisari imaju visok procenat masti zbog loja, oni su izuzetno hranljiv obrok za velike ajkule,  navodi “American Oceans”. ”

Jedna velika foka ili morski lav može da izdrži napade ajkula čitavu nedelju. Zbog toga je mudro izbegavati vode gde ima pubno ovih životinja, posebno zato što ajkule ponekad mogu da pogreše čoveka za plen.

6. Ne plivajte u zoru ili sumrak

Ajkule se obično hrane u zoru ili sumrak, krećući se prema obali da bi našle nešto za jelo. Preporučljivo je da izbegavate plivanje u ovom periodu. Andersen napominje da su ajkule “predatori iz zasede”, što znači da koriste vreme niske vidljivosti u svoju korist da iznenada napadnu svoj plen.

7. Ne plivajte u mutnoj vodi

Baš kao što vam je teško da vidite u mutnoj vodi, teško je i ajkulama, povećavajući šanse da vas neće razlikovati od ribe ili foke.

8. Klonite se vode ako krvarite

Jedan od mitova vezano za ovu životinju jeste da ajkule mogu da nanjuše krv kada osoba ima menstruaciju. Iako ajkule imaju veoma izoštren osećaj mirisa i mogu da otkriju menstrualnu krv u vodi, ljudska krv ih ne privlači, objašnjava Andersen.

“Daleko je veća verovatnoća da će ajkulu privući krv morske životinje. Ribe, foke, kitovi i drugi plen imaju riblje ulje u krvi, za koje su naučnici dokazali da je ono što privlači ajkule”, kaže ona. Ona takođe napominje da skoro 80 ​​odsto napada ajkula uključuje muškarce.

mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments