NE PERITE KOLA! Danas ciklon sa Mediterana donosi Srbiji pesak iz Sahare

Foto: Shuttestock

Nastavlja se promenljivo vreme, a i narednih dana padavine će biti česta pojava. One će već danas sadržati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, a počinje da duva i košava.

Već nekoliko dana iznad zapadnog Mediterana nalazi se veoma snažan ciklon. On je doneo snažne oluje, obilne kiše, sneg i orkanski vetar području od Majorke do Korzike i Sardinije, dok je više predele Majorke zavejao sneg, a na pojedinim lokacijama nije pao više od 20 godina. Danas se centar ciklona odmakao prema istoku i svojim centrom nalazi se u blizini Korzike i Sardinije, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Ovaj ciklon veoma utiče i na vreme u Srbiji i regionu.

U Srbiji će i u petak biti oblačno sa kišom, na planinama sa snegom, dok će na severu biti uglavnom suvo. Košava će biti u slabljenju i duvaće slab jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura biće od tri do sedam stepeni, a tokom dana nešto hladnije, maksimalna temperatura od šest do 10 stepeni, u Beogradu do osam.

Za vikend će na severu biti suvo sa sunčanim intervalima, u ostalim predelima ponegde sa slabim padavinama. U subotu će biti toplije, maksimalna tempertaura od 10 do 14°C, a u nedelju hladnije za pet stepeni, uz jak severozapadni vetar, koji će ujedno pročistiti i atmosferu od peska.

Podsećamo, ova pojava bila je prisutna i u martu prošle godine u našoj zemlji.

novosti.rs/nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti